Za četiri novogodišnja ukrasa u Zaječaru plaćeno 19.000 evra

Bez autora
Dec 03 2020

JKP Timok održavanje je za 2.290.000 dinara od ateljea Vladimira Kucljaka kupilo četiri novogodišnja parkovska ukrasa – jedan ćup sa cvećem, jednu svetleću fontanu, svetleću vilu i jedan svetleći prolaz. Za ove četiri figure od žice i sijalica plaćeno je 19.000 evra, navodi se u saopštenju udruženja Zaokret019.

Oni kažu da su samo letimičnom pretragom na sajtovima koji se bave prodajom ulične led dekoracije pronašli su sva „ idejna“ rešenja naručenih predmeta koja su zahtevana konkursnom dokumentacijom.

„Cena predmeta u prodaji je višestruko niža od onoga što je Timok održavanje platilo Vladimiru Kucljaku pa se pitamo da li je možda tu uračunata i višegodišnja naknada za orezivanje leptir – žbuna obzirom da je atelje Kucljak poznato po tapijarama koje dobro naplaćuje lokalnim samoupravama a jedna takva instalirana je preko puta drvenog mosta. Da su kojim slučaje ukrasi koje je JKP naručilo kupljeni bez javne nabavke , u slobodnoj prodaji u svojim najskupljim varijantama ne bi koštali više od 5000 evra . Timok održavanje ih je platilo za 14 000 više. Jasno je da se nabavka ne može vršiti kupovinom dobara na sajtovima ali je ovo odličan pokazatelj kako se manipuliše javnim novcem“, ističe ZAokret019.

Iz ZAokreta019 kažu i to da o tome koliko bi ovi ukrasi koštali da su kupljena led creva i da je firma agažovala zaposlene za njihovu izradu ne treba dodatno govoriti, to bi zaista bila velika ušteda ali nažalost tako nešto nije moguće sve dok se javna preduzeća pa i Timok održavanje bave izvlačenjem budžetskog novca.

„Svedoci smo da je ovo preduzeće od firme SLED 2018 godine za 30 000 evra kupilo dobra, led creva i dodatni materijal za izradu ukrasa ali ih je tom prilikom kao i sada ukrase višestruko preplatilo. I tada , kao i uvek, pa i sada kada je od firme SLED kupljeno 8 kometa i 8 spirala koje će biti okačene na stubove rasvete Timok održavanje plaća višestruko više. Na sajtovima za prodaju ti ulični dekorativni elementi ne koštaju više od stotinak evra, pa bi nas ovih 16 ukrasa koštalo 1600 evra. Timok održavanje ih je platilo skoro 4000“, navode oni.

Oni u saopštenju napominju da samo na jednoj nabavci na ovaj način ovo preduzeće je nanelo veliku štetu javnim sredstvima. A nabavke su svakodnevne u svim javnim preduzećima , ustanovama i gradskoj upravi.

„Zato mi iz Zaokreta019 tvrdimo da novca ima i da Zaječar ne može  biti siromašan grad. Njegovi žitelji uredno izmiruju svoje obaveze i pune budžet ali se onda odatle naš novac odliva na partijska preduzeća i u burazerske firme“, ističe ZAokret019.

ZAokret poziva nadležne organe da se pozabave poslovanjem JKP Timok održavanje i ispitaju sve javne nabavke koje je ovo preduzeće sprovelo od svog osnivanja do danas kao i tokove javnog novca.

„Mi ćemo javnost i dalje informisati o svakom dinaru javnog novca koji se zloupotrebi“,  stoji u saopštenju ZAokreta019.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik