Za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta 1,5 milijardi evra

Bez autora
Feb 23 2014

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović sa saradnicima, održao je u petak sastanak sa predstavnicima kineske EXIM banke i Mađarskih državnih železnica (MAV) u okviru nastavka aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta.Angažovanje domaćih firmi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta je jedan od prioriteta za srpsku privredu, s obzirom da se radi o investiciji vrednoj oko 1,5 milijardi evra. To ni u kom slučaju ne znači da neće biti angažovane i kineske firme, samo je bitno pronaći pravi model za saradnju, poručio je Simonović.

Za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta 1,5 milijardi evraGeneralni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović sa saradnicima, održao je u petak sastanak sa predstavnicima kineske EXIM banke i Mađarskih državnih železnica (MAV) u okviru nastavka aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta.

Angažovanje domaćih firmi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta je jedan od prioriteta za srpsku privredu, s obzirom da se radi o investiciji vrednoj oko 1,5 milijardi evra. To ni u kom slučaju ne znači da neće biti angažovane i kineske firme, samo je bitno pronaći pravi model za saradnju, poručio je Simonović.

Sastanak trilateralne radne grupe bio je pre svega tehničkog karaktera, a kineska strana je imala priliku da se upozna sa postojećim stanjem železničke infrastrukture na delu trase koji prolazi kroz Srbiju sa tehničkog i operativnog stanovišta.

EXIM banka, kao državna banka Narodne Republike Kine, uviđa potencijal i značaj modernizacije ovog železničkog pravca za Srbiju i Mađarsku. Zajedničko učestvovanje predstavnika obe države u razgovorima sa EXIM bankom predstavlja dobru polaznu osnovu, i uverena sam da smo na dobrom putu ka ostvarenju ovog projekta, izjavila je Huihong Gong, zamenica generalnog direktora za povlašćene kredite EXIM banke. Ona je ocenila da je donošenje studije izvodljivosti, za deo trase od Beograda do državne granice sa Mađarskom, osnova za dalje razgovore, i da je potrebno intenzivirati aktivnosti radi što ranijeg završetka ovog posla.

Gosti iz Kine ukazali su na uspešne primere saradnje sa kineskim kompanijama koje su u Srbiji učestvovale na projektima izgradnje drumske mreže i mosta Zemun - Borča, i iskazali su čvrsto uverenje da bi se ta saradnja mogla proširiti na domen železničke infrastrukture.

Prema Simonovićevim rečima, razmatraju se razne opcije, a s obzirom na važnost i specifičan karakter projekta, bitno je da o tome prvo bude doneta odluka na državnom nivou između predstavnika srpskih i kineskih vlasti.

Pruga Beograd - Subotica građena je 1882-1884. godine, a poslednji remont urađen je 1980. godine, dakle pre punih 33 godina. Samo je 2005. godine iz kredita Evropske investicione banke remontovano 14 kilometara pruge Čortanovci - Petrovaradin. Pruga je jednokolosečna, elektrificirana, ukupne dužine oko 149 kilometara.

Ovaj projekat prvi je na listi prioriteta kada je reč o železničkom saobraćaju u Master planu za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji 2010-2027. godine, koji je usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik