Zagrebačka banka najveći kupac akcija NIS na berzi

Bez autora
May 29 2011

Akcija NIS-a skočila je za pet dana blizu 40 odsto, a najveći kupac ove hartije bio je “ZB Invest” investicioni fond Zagrebačke banke. U petak je akcija naftne kompanije, u kojoj nekoliko miliona građana ima vlasništvo, dostigla istorijski maksimum od 788 dinara.Tog dana akcije NIS-a su zabeležile najveći promet od početka aprila, a oko 185.000 deonica kupio je hrvatski investitor “ZB Invest”. Ovaj investicioni fond sada poseduje preko pola miliona akcija NIS-a i zauzima četvrtu poziciju u njegovoj vlasničkoj strukturi sa udelom od 0,34 odsto...

Zagrebačka banka najveći kupac akcija NIS na berziAkcija NIS-a skočila je za pet dana blizu 40 odsto, a najveći kupac ove hartije bio je “ZB Invest” investicioni fond Zagrebačke banke.

U petak je akcija naftne kompanije, u kojoj nekoliko miliona građana ima vlasništvo, dostigla istorijski maksimum od 788 dinara. Tog dana akcije NIS-a su zabeležile najveći promet od početka aprila, a oko 185.000 deonica kupio je hrvatski investitor “ZB Invest”. Ovaj investicioni fond sada poseduje preko pola miliona akcija NIS-a i zauzima četvrtu poziciju u njegovoj vlasničkoj strukturi sa udelom od 0,34 odsto.

Na pitanje da li akcije kupuju špekulativno, odgovor je bio negativan.

- Akcije NIS-a kupujemo dugoročno - kratko su u “ZB Investu” izjavili za „Blic”.

Među prvih deset akcionara NIS-a više nije Miodrag Kostić. Njegova brokerska kuća “MV Investment” akcije je najviše prodavala u februaru kada je većinski vlasnik NIS-a „Gaspromnjeft” otkupljivao deonice od malih akcionara.

Veliki skok akcija u protekloj nedelji nije ispratio nijedan drugi veliki akiconar naftne kompanije. Štaviše, pozicije su delimično smanjili britanska Rojal bank i kastodi račun Sosijete ženeral banke.

Okidač za pravu najezdu investitora na akcije ove najveće kompanije na tržištu bilo je predstavljanje rezultata za prvi kvartal tekuće godine u kojem je NIS ostvario dobit od 9,8 milijardi dinara u odnosu na gubitak zabeležen u isto vreme prošle godine. Tri dana akcija je beležila maksimalni dnevni skok od 10 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik