Zapadni Balkan za neprijavljeni rad plaća nekoliko milijardi eura

Bez autora
Oct 15 2019

Neformalno zapošljavanje je rad koji je sam po sebi zakonit, ali nije prijavljen vlastima u svrhe poreza, socijalnog osiguranja, poštivanja zakona o radu.Kao takav ima važnu ulogu u svim ekonomijama zapadnog Balkana, jer široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreznih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije te često utiče na prava radnika i pristojne uslove rada, ocijenila je šefica programskog odjela Vijeća za regionalnu saradnju Maja Handziska-Trendafilova na otvaranju regionalne radionice o neprijavljenom radu u regionu danas u Sarajevu.

Zapadni Balkan za neprijavljeni rad plaća nekoliko milijardi euraNeformalno zapošljavanje je rad koji je sam po sebi zakonit, ali nije prijavljen vlastima u svrhe poreza, socijalnog osiguranja, poštivanja zakona o radu.

Kao takav ima važnu ulogu u svim ekonomijama zapadnog Balkana, jer široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreznih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije te često utiče na prava radnika i pristojne uslove rada, ocijenila je šefica programskog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Maja Handziska-Trendafilova na otvaranju regionalne radionice o neprijavljenom radu u regionu danas u Sarajevu.

Istakla je da je, prema procjenama, ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada nekoliko milijardi eura, što su značajna sredstva koja su mogla biti iskorištena za poboljšanje usluga ili infrastrukturne projekte.

Neformalno zapošljavanja u Albaniji iznosi 29,4 posto, Bosni i Hercegovini 30 posto, Kosovu 23 posto, Crnoj Gori 33 posto, Sjevernoj Makedoniji 18,5 posto i Srbiji 19,5 posto, a procjena ukupnog broja neprijavljenih radnika na zapadnom Balkanu je 1.400.000 ljudi.

- U anketama o radnoj snazi procjenjuje se da između 20 i 30 posto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok se, prema istraživanju preduzeća koje provodi Svjetska banka, skoro polovina, odnosno 49,2 posto preduzeća u regionu takmiči s firmama koje rade nacrno - pojasnila je Handziska-Trendafilova.

Radionicu, na kojoj su se okupili donosioci politika sa zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizirao je projekat Vijeća za regionalnu saradnju "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" (ESAP).

Učesnici su razgovarali o glavnim izazovima i inicijativama politika u svrhu rješavanja pitanja neprijavljenog rada, pri čemu su posebnu pažnju posvetili razmatranju novih inicijativa za jačanje regionalne saradnje i njenih koristi.

Vijeće za regionalnu saradnju i Međunarodna organizacija rada (ILO) u naredne tri godine zajedno će raditi na provođenju druge faze projekta Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja, koju finansira Evropska unija, a u okviru koje će se nadovezati na prethodni rad, te zajedno s partnerima i akterima iz regiona raditi na primjeni holističkog strateškog pristupa rješavanju pitanja neprijavljenog rada, pri čemu će se raditi i na uspostavljanju dinamične regionalne zajednice državnih službenika i partnera koji će promovirati razmjenu dobrih praksi i uzajamno učenje partnerskih institucija u regionu, saopćeno je iz RCC-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik