"Železnice Srbije": Stupio na snagu novi železnički red vožnje

Bez autora
Dec 15 2013

"Železnice Srbije" 15. decembra uspešno su prešle na novi železnički red vožnje 2013/2014, koji će se primenjivati do 13. decembra 2014. godine.Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović sa saradnicima u noći prelaska na novi red vožnje, između 14. i 15. decembra, posetio je železničare na novosadskoj stanici i tom prilikom obišao njihova radna mesta. Bilo je to prvi put u proteklih nekoliko decenija da generalni direktor i poslovodstvo srpskih železnica prelazak na novi red vožnje obeležavaju u Novom Sadu.

"Železnice Srbije": Stupio na snagu novi železnički red vožnje"Železnice Srbije" 15. decembra uspešno su prešle na novi železnički red vožnje 2013/2014, koji će se primenjivati do 13. decembra 2014. godine.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović sa saradnicima u noći prelaska na novi red vožnje, između 14. i 15. decembra,  posetio je železničare na novosadskoj stanici i tom prilikom obišao njihova radna mesta. Bilo je to prvi put u proteklih nekoliko decenija da generalni direktor i poslovodstvo srpskih železnica prelazak na novi red vožnje obeležavaju u Novom Sadu.

Noćas se u celoj Evropi menja red vožnje. Drago mi je da smo večeras u Novom Sadu, kod naših kolega železničara, prvi put povodom promene reda vožnje. "Železnice Srbije" su u protekloj godini uspele značajno da smanje zakašnjenja vozova i to za oko 36 procenata. Otkazivanja vozova su svedena na minimum, a jedan od naših glavnih ciljeva je da odgovorimo zahtevima putnika. Novi Sad je jedan od najznačanjijih železničkih čvorova u Srbiji i trudićemo se da u narednom periodu stvorimo uslove za protok što većeg broja vozova. Uskoro na naše pruge dolaze i novi elektro i dizel putnički vozovi što će svakako putnicima pružiti još bolji, komforniji i kvalitetniji prevoz. Trudićemo se da i pored nimalo lake ekonomske situacije stvorimo uslove da svi naši korisnici budu zadovoljni i da poboljšamo uslove našeg poslovanja, a samim tim bolje uslove  na prvom mestu pružimo putnicima. Novi Sad je ove godine obeležio značajan jubilej, 130 godina dolaska železnice, a sledeće godine u maju će biti obeležen i jubilej 50 godina od otvaranja nove putničke železničke stanice, što će svakako biti obeleženo na prigodan način. S punim pravom mogu reći da je Novi Sad grad koji voli železnicu i koji joj je u svakom pogledu privržen, rekao je Simonović.

Železničku stanicu povodom promene reda vožnje posetio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa predstavnicima gradske uprave, koji su zajedno sa poslovodstvom srpskih železnica obišli operativne službe na novosadskoj stanici.

Drago mi je da "Železnice Srbije" noćas u Novom Sadu promovišu svoj novi red vožnje. Novosađani su veoma privrženi železnici što pokazuje i broj putnika koji putuju sa novosadske stanice. Železnica je važna institucija koja na poseban način doprinosi razvoju grada. Grad Novi Sad će i u budućnosti nastaviti uspešnu saradnju sa srpskim železnicama a to će svako biti u interesu ne samo Novosađana, već i svih onih koji dolaze u naš grad. Želim da naglasim da je potrebno što pre rešiti problem oko stare ranžirne stanice u Novom Sadu. To zemljište je veoma važno, jer bi tu mogao da se stvori dobar prostor za razne investicije. Ono je veoma zanimljivo investitorima jer se nalazi u blizini grada i dobro je povezano saobraćajnicama i železnicom. Nadam se da ćemo  po tom pitanju uspeti da nađemo zajedničko rešenje sa srpskim železnicama koje će svakako biti u obostranom interesu, izjavio je Vučević, i istakao da je sa poslovodstvom srpskih železnica već razgovarao u vezi sa angažovanjem značajnih investitorima na razvojnim železničkim projektima.

Nekoliko minuta nakon ponoći pristigli su izveštaji svih operativnih službi na teritoriji "Železnica Srbije". Usledio je raport direktora Sektora za saobraćajne poslove Josipa Ujčića, koji je generalnog direktora i poslovodstvo srpskih železnica izvestio da je novi red vožnje stupio na snagu uredno i bezbedno.

U noći prelaska na novi red vožnje na prugama "Železnica Srbije" bilo je 16 putničkih voz i 35 teretnih vozova, i svi su redovno i bezbedno saobraćali. Železnička infrastruktura kao i prateća postrojenja koja su planirana za funkcionisanje novog reda u funkciji je i može se upotrebljavati za potrebe organizovanja saobraćaja putničkih i teretnih vozova. Srpskim železnicama su u noći prelaska na novi red vožnje na raspolaganju bile 86 elektro i 19 dizel lokomotiva, 20 elektromotornih vozova, 22 dizel-motornih vozova i dizel motornih kola, 72 putnička i 4637 teretnih vagona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik