Digitalizuj poslovanje: Obuke za privrednike i državne službenike

Bez autora
Jan 26 2022

Privredna komora Srbije pokrenula je onlajn obuke namanjene državnim službenicima i poslodavcima kako bi ih upoznala sa novim modelima poslovanja u zemlji i svetu, kroz upotrebu inovativnih tehnologija poput blokčejna, veštačke inteligencije i mašinskog učenja, robota, dronova, 3D štampe...

Obuke su kreirane u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade, Nacionalnom akademijom za javnu upravu, Fondacijom Petlja i UNDP, a dostupne su preko e-learning platformi Privredne komore Srbije i Nacionalne akademije za javnu upravu.

„Obuke omogućavaju da svaka kompanija postane digitalna i počne da generiše nove vrste prihoda koristeći savremene modele poslovanja, kao i da državni službenici ovladaju novim tehnologijama u javnoj upotrebi u Srbiji i svetu“, kaže Ivana Kovačević, rukovodilac Službe za edukaciju u Privrednoj komori Srbije.

Polaznici će se upoznati sa upotrebom različitih tehnologija koje u savremenoj 4.0 industrijskoj revoluciji menjaju uobičajene poslovne procese i cele industrije. Uvode potpuno nov model poslovanja čiji temelji postaju najsavremenije tehnologije, recimo, upotreba HoloLens-a,  „hologramskih“ naočara koje se koriste u zdravstvu, projektovanju i inženjerstvu, istraživanju, edukaciji...

„Sve tehnologije koje pokrivaju ove obuke danas se u svetu kombinuju i međusobno nadopunjuju“, ističe Kovačevićeva.

Na primer, dodaje, internet stvari (Internet of things - IoT) omogućava razvoj veštačke inteligencije i dubokog učenja (Deep learning), a koji zajedno doprinose daljem razvoju robotike...

„Mogućnosti su neverovatne i zato kažemo da danas napredak nije linearan, već eksponencijalan. To od nas traži i da eksponencijalno razmišljamo, učimo, eksperimentišemo, budemo agilni, jer jedino tako ćemo biti spremni za velike prilike i izazove“.

Za polaznike obuka su pripremljeni priručnik i interaktivni edukativni materijali,  a učestvuju eksperti iz Centra za digitalnu transformaciju PKS, Fakulteta tehničkih nauka, Kabineta predsednice Vlade, kompanija ECD, Polyhedre, Digital Mind-a.

Obuke pokrivaju sedam najaktuelnijih tema: Veštačka inteligencija i mašinsko učenje, Blokčejn, Digitalna ekonomija, Internet stvari, Roboti i dronovi, Virtuelna i proširena realnost, 3D štampa. Polaznici koji odslušaju svih sedam tema mogu preuzeti sertifikat o završenoj obuci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik