Krajem januara novi javni poziv za zamenu stolarije

Bez autora
Jan 23 2022

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa načelnicima okruga u Srbiji o projektu unapređenja energetske efikasnosti, koji Ministarstvo sprovodi sa lokalnim samoupravama.

Mihajlović je navela da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, dok će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.

Država je obezbedila dovoljno sredstava, tako da možemo da omogućimo svim građanima da smanje potrošnju energije, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su za prvi projekat, koji se završava, izdvojene 1,2 milijarde dinara, uz očekivanje da će on domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto.

Prema njenim rečima, na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida.

Mihajlović je najavila i olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane, rekavši da je cilj da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić precizirala je da je ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u ovom okrugu, u svih sedam lokalnih samouprava, za prošlu godinu iznosila više od 63 miliona dinara, dok su ove godine sredstva znatno veća.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković rekao je da će saradnja sa Ministarstvom omogućiti i izgradnju nove toplane u Majdanpeku, a tu praksu pratiće i drugi gradovi i opštine u ovom okrugu.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić iskazala je Ministarstvu zahvalnost na podršci u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i dodala da su planirana veća sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama u oblasti energetske efikasnosti.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka, istakla da je odlukom o ukidanju uredbe o prostornom planu, Vlada suštinski ispunila sve zahteve ekoloških organizacija.

To je zajednička odluka Vlade doneta na zahtev građana, a svi dodatni zahtevi nemaju veze sa ekologijom, već isključivo sa politikom, ocenila je ona.

Vlada je, kako je navela, pokazala da je za dijalog, da sve vreme čuje šta građani govore, da ljudi u Gornjim Nedeljicama ne žele „Rio Tinto“ i zato smo poništili sve odluke od 2004. godine.

Naša zemlja je bogata kritičnim mineralnim sirovinama. Overene rezerve vredne su više od 250 milijardi evra, a mi stalno govorimo da ništa ne može da se radi ukoliko nisu ispunjeni najviši standardi zaštite životne sredine, prenela je Mihajlović.

Ona je dodala da je sve drugo politička borba, koja se svodi na zaustavljanje razvoja, naglasivši da ne smemo da zastanemo, jer onda to znači da idemo unazad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik