On je prvi Azijac u Top10 superbogataša, i ne zove se Džek Ma

Bez autora
Jun 22 2020

Blumbergova lista deset najvećih svetskih multmilijardera dobila je i prvog člana iz Azije, a čovek koji je istisnuo Larija Elisona (Orakl) i Fransoaz Betenkur Majers (L'Oreal) nije osnivač Alibabe, Džek Ma.

Neto vrednost imovine Indijca Mukeša Ambanija, predsednika Relajans industriez (Reliance Industries Ltd) je skočila na gotovo 65 milijardi dolara i učinila ga jedinim azijskim tajkunom koji se popeo u Top10 Blumbergovog indeksa milijardera.

Na toj ekskuzivnoj listi Ambani je pretekao Lerija Elisona i softverskog giganta Orakl, i naslednicu L'Oreala, Fransoaz Betenkur Mejers, piše magazin "Forčjun" (Fortune).

Iako bi većina upitanih o "najbogatijem Azijcu" tipovala na Džeka Ma, osnivača globalnog giganta u internet trgovini Alibaba (41 milijarda $), ili bar Ma Huatenga iz gejming diva Tencent (50 miijardi), pravi "baja" je ipak Ambani, vlasnik 42% Relajansa, korporacije koja je nastala na petrohemijskom biznisu a razvila se na tekstilu i energetici.

Ambani je smelo riskirao sa investiranjem u digitalnu jedinicu firme - Jio Platforms, koja je brzo postala telekom džin.

"Ambanijevo bogatstvo znatno se uvećalo za vreme pandemije koronavirusa, za razliku od ostatka indijske ekonomije koja je gotovo desetkovana", kaže Džajati Goš, šef Centra za ekonomske studije na Džavaharlal Nehru Univerzitetu.

Taj 63-godišnji Indijac živi u palati do 27 spratova u Mumbaju, zvanoj Antilija, koja ima tri helidroma, parking za 168 automobila, bioskop od 50 mesta, balsku dvoranu sa kristalnim lusterima, tri sprata visećih vrtova inspirisanih Vavilonskim...

Na Blumbergovoj listi vodi Džef Bezos (Amazon, 160 milijardi $), ispred Bila Gejtsa (Majkrosoft, 112 milijardi) i Marka Cukerberga (Facebook, 90 milijardi).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik