Oporavak u obliku slova "U": Direktori širom sveta očekuju dugotrajnu recesiju

Bez autora
Apr 23 2020

Poslovni čelnici širom sveta pripremaju se za dugotrajnu recesiju zbog pandemije virusa korona i mnogi strahuju da njihove firme neće preživeti taj period, pokazalo je najnovije istraživanje.

Pandemija je do sada usmrtila gotovo 180 hiljada ljudi a u privredi bi mogla da podstakne najtežu krizu od Velike depresije 1930. godine, podseća Rojters.

Istraživanje je sprovela organizacija poslovnih lidera YPO u periodu od 15. do 19. aprila na 3.534 izvršna direktora u 109 zemalja, prenosi Seebiz.

Oko 60 odsto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, što znači da očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka. Njih 22 odsto predviđa dvostruku recesiju.

Istraživanje je pokazalo i da 11 odsto anketiranih direktora smatra da će virus korona biti rizik za opstanak njihove firme a dodatnih 40 odsto kaže da pandemija predstavlja ozbiljnu pretnju.

"Ovakvu krizu nismo videli više od sto godina, neke vodeće firme neće preživeti", rekao je izvršni predsednik Aspen Medicala Glenn Keys.

Najranijivije su firme u ugostiteljstvu - 41 odsto direktora u tom sektoru navodi da njihovim kompanijama preti propast. U avio-saobraćaju i veleprodajnom sektoru od takvog ishoda strahuje 30 odnosno 19 odsto direktora, pokazalo je istraživanje.

Neki su sektori na dobitku - tako 10 odsto poslovnih čelnika u maloprodaji i veleprodaji kao i direktori proizvođača poljoprivrednih proizvoda, rudnika i komunalnih firmi beleže pozitivan uticaj na prihode.

Većina ispitanika očekuje ipak da će se situacija popraviti tek nakon nekog vremena.

Gotovo dve trećine poslovnih lidera predviđa da će se negativne posledice odražavati u poslovnim rezultatima duže od godinu dana. Četvrtina njih očekuje da će za godinu dana njihova kompanija zapošljavati i do 20 odsot manje radnika nego sada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik