Australija otkupila autorska prava na zastavu Aboridžina

M.D.
Mar 21 2022

Australijska vlada je otkupila autorska prava na zastavu Aboridžina u pokušaju da okonča nesuglasice oko njene upotrebe.

Dizajn zastave – crna boja na vrhu, crvena na dnu sa žutim suncem u sredini, simbolizuje vezu starosedelaca sa zemljom, a priznata je i kao jedna od zvaničnih zastava Australije od 1995. godine.

Međutim, ona je takođe bila i u centru sukoba oko autorskih prava poslednjih nekoliko godina, sprečavajući zajednice i kompanije da koriste njen dizajn.

Naime, autohtoni umetnik Harold Tomas dizajnirao je zastavu 1970. godine, a prvi put je korišćena kao deo protesta za prava starosedelaca 1971. Tomas je vlasnik autorskih prava na zastavu nakon što je konačno dobio pravnu bitku 1997. godine.

On je zatim licencirao zastavu za nekoliko kompanija, a nedavno i za kompaniju koja nije u vlasništvu domorodaca po imenu „WAM Clothing“, koja je dobila ekskluzivna prava da je koristi na odeći i drugoj robi.

Kada je, za razliku od prethodnih vlasnika prava, „WAM“ počeo da šalje pravna obaveštenja kompanijama, uključujući i autohtonu neprofitnu organizaciju, zahtevajući da prestanu da koriste dizajn zastave, otpočela je i zvanična kampanja za njeno „oslobađanje“.

Brojne sportske organizacije, uključujući Australijsku fudbalsku ligu i Australijski ragbi, odbile su da nastave da plaćaju naknadu za njeno korišćenje, a aktivisti su izvršili pritisak na australijsku vladu da otkupi autorska prava na zastavu.

Početkom januara ove godine, australijska vlada je upravo to i učinila plativši oko 15 miliona dolara za autorska prava i tako zastavu učinila besplatnom za korišćenje.

Harold Tomas i dalje ima moralna prava na dizajn, što znači da će i dalje biti imenovan kao kreator dela i da se zastava ne može se koristiti na negativan način.

Australijski premijer Skot Morison je objasnio da zaključeni sporazum omogućava stavljanje zastave na odeću ili njeno oslikavanje na sportskim terenima, moguće je uključiti u fotografije i koristiti na mrežama bez potrebe da se za to traži posebna dozvola ili plaća određena naknada.

Nakon kupovine autorskih prava za zastavu, Tomas je rekao: "Nadam se da će zaključeni sporazum pružiti svu slobodu Aboridžinima i Australijancima da neometano koriste svoju zastavu".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik