EPH preimenovan u Hanza Media, prodaje se zgrada kompanije

Bez autora
Jul 04 2016

Novinsko-izdavačka kuća Europapress Holding promijenila je ime u Hanza Media, a osim objave promjene imena oglašena je i prodaja zgrade te medijske kompanije u zagrebačkoj Koranskoj ulici. Izdavačka kuća Europapress Holding d.o.o od 1. srpnja 2016. mijenja naziv u Hanza Media d.o.o. Svi ostali podaci kao što su upravljačka struktura, sjedište, OIB i matični broj društva ostaju nepromijenjeni, objavljeno je tijekom vikenda u Jutarnjem listu, glavnom izdanju bivšeg Europrapress Holdinga, sada Hanza Medije.

EPH preimenovan u Hanza Media, prodaje se zgrada kompanijeNovinsko-izdavačka kuća Europapress Holding (EPH) promijenila je ime u Hanza Media, a osim objave promjene imena oglašena je i prodaja zgrade te medijske kompanije u zagrebačkoj Koranskoj ulici.

"Izdavačka kuća Europapress Holding d.o.o od 1. srpnja 2016. mijenja naziv u Hanza Media d.o.o. Svi ostali podaci kao što su upravljačka struktura, sjedište, OIB i matični broj društva ostaju nepromijenjeni", objavljeno je tijekom vikenda u Jutarnjem listu, glavnom izdanju bivšeg Europrapress Holdinga, sada Hanza Medije.

U kratkoj obavijesti navodi se i kako "pod imenom Hanza Media d.o.o tvrtka nastavlja dugu tradiciju jedne od najvećih i najutjecajnih medijskih tvrtki u jugoistočnoj Europi" započetu još 1990. kada je bio pokrenut tjednik Globus.

No, osim promjene naziva medijske kompanije, na oglasnim stranicama Jutarnjeg lista istog je dana objavljena i ponuda za prodaju nekretnina u kojoj Heta asset Resolution Hrvatska (bivši Hypo leasing Kroatien) objavljuje prodaju poslovnog prostora u zagrebačkoj Koranskoj ulici 2, sjedištu medijske kompanije dosad poznate kao EPH.

U ponudi se ističe da se objekt sastoji od dvije podzemne etaže sa parkirnim garažnim mjestima, prizemlja s recepcijom te sedam katova s uredskim prostorima. Navodi se i da je na prodaji ukupno 10.376 četvornih metara poslovnog prostora i više od 3000 metara zemljišta kraj te zgrade sagrađene 2004. Cijena nije istaknuta.

Promjene i u vodstvu tvrtke

Osim novog naziva i oglašene prodaje sjedišta kompanije, provedene su i promjene u vodstvu te novinsko-izdavačke kuće iako se u službenom priopćenju navodi da je "upravljačka struktura nepromijenjena".

Naime, u sudskom registru navodi se da od 1. srpnja bivši predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković više nije predsjednik Nadzornog odbora EPH, odnosno Hanza Medije te da ga je na tom mjestu zamijenila Maja Šilihard.

Kako Hina saznaje, nove promjene u toj medijskoj kompaniji uslijedile su nakon posljednje glavne skupštine EPH održane krajem prošlog mjeseca uoči koje vodstvo te kompanije nije htjelo komentirati najavljene promjene – smanjivanje plaća zaposlenicima, promjenu imena, pripajanje Slobodne Dalmacije i najavljeno "dezinvestiranje" kompanije.

No, uoči te sjednice bivši većinski vlasnik EPH Nino Pavić za Hinu je potvrdio predstojeću promjenu naziva kompanije poručivši da, iako je i dalje manjinski suvlasnik, nije sudjelovao u odlučivanju na dosadašnjim skupštinama jer "njegov glas protivljenja nema, nažalost, nikakvog učinka".

Upitan za navodne planove dezinvestiranja kompanije u sadašnjem većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića, bivši vlasnik EPH za Hinu je kazao kako očekuje daljnje "skupljanje" te novinske kuće.

Bivši suvlasnik Pavić očekuje daljnju prodaju dijelova ili cijele kompanije

"Ne znam kakve sve planove Hanžeković ima s EPH, ali za pretpostaviti je da će uslijediti prodaja dijelova ili cjeline EPH čim Hanžeković zaključi da je to puno složeniji posao nego istjerivanje ovrha. U promijenjenim političkim okolnostima dosadašnja uređivačka politika više nije osobito lukrativna za njegovo osobno širenje utjecaja i poslova. Dakle, očekujem prodaju kao i u slucaju Dinersa i Genere", istaknuo je Pavić za Hinu dodajući kako "Hanžekovic nije izdavač" i nije, prema njegovim riječima "oteo" EPH da bi razvijao medijski posao.

Upitan za komentar o prodaji nekadašnjih izdanja EPH, a prvenstveno srpskog izdanja Glorije tamošnjem medijskom tajkunu Robertu Čobanu, Pavić je rekao da o tome "zna samo kao o traču".

"Ako je to istina, držim to ekstremno glupom odlukom. Operacija u Beogradu bila je iznimno važna i uspješna" rekao je Pavić. Bivši većinski vlasnik EPH tuži Marijana Hanžekovića za prevaru, odnosno za prevarno stjecanje većinskog udjela u Europapress Holdingu (EPH) i traži isplatu od 260,7 milijuna kuna zbog, kako se navodi, naknade štete uzrokovane prijevarom i izmakle dobiti.

S druge strane, Hanžeković je podnio kaznenu prijavu protiv Pavića jer je "podizao radnje na štetu EPH kako bi nezakonito oslobodio obveze vraćanja zajma društvu EPH u iznosu od 12,3 milijuna kuna". O predstojećim sudskim procesima, Pavić ističe da se ročišta "polako održavaju i zakazuju jer nije riječ samo o jednoj, nego o tri tužbe" te da ostaje pri svim tužbama.

"Siguran sam da ću dobiti zadovoljavajuće presude po svim osnovama. Promjenu imena EPH u Hanza Media tumačim kao još jedan Hanžekovićev manevar cementiranja njegovog protupravnog vlasništva", zaključio je Pavić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik