Gdje je TV oglašavanje u odnosu na socijalne mreže!?

Bez autora
Dec 12 2023

Televizijsko oglašavanje je uvijek uživalo priznanje za uticaj. Ipak, samo 6% marketera kaže da će povećati potrošnju na TV u 2024.

To dolazi jer je TV pala sa trećeg na listi preferiranih medijskih kanala za trgovce u 2022. godini na 12., prema izvještaju Media Reactions 2023.

Govoreći na događaju Future of TV Advertising 2023, ekspert Peter Field, koautor proslavljenog 'Dugo i kratko od toga', izjavio je da podaci pokazuju da YouTube-ovi video oglasi koji se ne mogu preskočiti mogu gotovo da se podudaraju s televizijskim oglasima kada je u pitanju privlačenje pažnje. On je citirao statističke podatke koji pokazuju da značajna pažnja postoji samo nakon što se video oglas pogleda 2,5 sekunde – čime se lako mogu upravljati i TV oglasi i neki od YouTube formata.

Dok YouTube-ovi oglasi dostižu taj “osnovni prag”, Field je tvrdio da su “nagrade za generiranje 10 sekundi pažnje izuzetno vrijedne posjete” – i da je televizija medij na kojem je taj vremenski period najlakše dostići. Pozivajući se na istraživanje dentsua i Lumena, Field napominje da kada je u pitanju privlačenje pažnje „TV je definitivno u domenu mentalne dostupnosti“.

YouTube oglasi koji se ne mogu preskočiti dostižu prosječno 5,2 sekunde pažnje, na primjer, dok TV oglas od 15 sekundi dostiže 7,5 sekundi aktivne pažnje. Trideset sekundi TV reklama pogađaju u prosjeku 13,8 sekundi aktivne pažnje – daleko najviše u svim mjerenim medijima. Nasuprot tome, Instagram priča u prosjeku može dostići samo 1,7 sekundi pažnje.

Napomenuo je da su, na primjer, uprkos povećanju potrošnje na društvenim platformama, korisnici tih kanala uronjeni u okruženja bogata informacijama koja ne nagrađuju dugoročnu aktivnost sticanja pažnje. Nasuprot tome, TV je često jedina žarišna tačka za svoje gledaoce.

Field je priznao da će brendovi koji su više fokusirani na marketing učinka nego na izgradnju brenda imati različite ciljeve za svoje reklamne rezultate. Međutim, što se tiče efikasnosti, on je izjavio da je „na mnogo gađenja“ ljudi koji rade u marketingu performansi, TV i dalje „tako prokleto efikasan“ da pomjera iglu na sve, od razmatranja do izgradnje brenda.

On je također citirao proslavljenog investitora Warrena Buffetta koji je izjavio da je moć cijena najveći pokretač uspjeha poslovanja. Televizija, rekao je Field, ima "veoma snažan utjecaj na elastičnost cijena": on je naveo da se "veoma pametna" preduzeća fokusiraju na povećanje inkrementalnog obima i inkrementalne marže, čemu može doprinijeti efikasnost TV-a u utjecaju na elastičnost cijena. Samo u vezi s tom mjerom tvrdio je da smo "već previše deinvestirali" u TV oglašavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik