"Gugl" najskuplji brend na svetu

Bez autora
Apr 28 2010

Najskuplja robna marka na svetu je internet pretraživač "Gugl", čija je vrednost oko 114,3 milijarde dolar. Prema rang lestvici "Brend top 100" cena sto najvrednijih robnih marki na svetu se povećala ove godine, uprkos finansijskoj krizi, na rekordnih dva biliona dolara. Na rang listi najvrednijih brendova na planeti, među prvih deset dominira čak šest tehnoloških firmi, pri čemu je drugo mesto pripalo robnoj marki IBM (sa vrednošću od oko 86,4 milijarde dolara), a treće proizvođaču kompjutera "Epl" (83,15 milijardi). Iz tradicionalno vodeće trojke ispao je američki informatički gigant "Majkrosoft" i to na četvrto mesto sa procenjenom vrednošću robne marke od 76,34 milijarde dolara. "Gugl" je vodeću poziciju osvojio već četvrti put, uprkos tome što ta američka kompanija postoji tek 12 godina, pri čemu je njegova vrednost ove godine porasla za 14 procenata ostavljajući tako za sobom i višedecenijske gigante kao što su "Koka Kola", koja je zauzela peto mesto da vrednošću od oko 68 milijardi dolara, ili šestoplasirani "Mekdonalds".

"Gugl" najskuplji brend na svetuNajskuplja robna marka na svetu je internet pretraživač "Gugl", čija je vrednost oko 114,3 milijarde dolara, objavila je međunarodna istraživačka kompanija "Milvord Braun Optimur".

Prema rang lestvici "Brend top 100" cena sto najvrednijih robnih marki na svetu se povećala ove godine, uprkos finansijskoj krizi, na rekordnih dva biliona dolara, prenele su danas praške "Hospodaržske novini".

Na rang listi najvrednijih brendova na planeti, među prvih deset dominira čak šest tehnoloških firmi, pri čemu je drugo mesto pripalo robnoj marki IBM (sa vrednošću od oko 86,4 milijarde dolara), a treće proizvođaču kompjutera "Epl" (83,15 milijardi).

Iz tradicionalno vodeće trojke ispao je američki informatički gigant "Majkrosoft" i to na četvrto mesto sa procenjenom vrednošću robne marke od 76,34 milijarde dolara.

"Gugl" je vodeću poziciju osvojio već četvrti put, uprkos tome što ta američka kompanija postoji tek 12 godina, pri čemu je njegova vrednost ove godine porasla za 14 procenata ostavljajući tako za sobom i višedecenijske gigante kao što su "Koka Kola", koja je zauzela peto mesto da vrednošću od oko 68 milijardi dolara, ili šestoplasirani "Mekdonalds".

Sedma najskuplja robna marka je "Marlboro", sledi kineska telekomunikaciona kompanija "Čajna mobajl", a deveti je američki "Dženeral ilektrik".

Britanski mobilni operater "Vodafon", čija je vrednost procenjena na 44,4 milijarde dolara, je na pomenutoj rang listi zauzeo deseto mesto, čime je postao najvredniji evropski brend.

Kriza koja je značajno pogodila automobilsku industriju uticala je i na vrednovanje marki vozila, čija je vrednost u proseku pala za 15 odsto. Pri tome je najveći pad, među deset najvrednijih autobrendova, imao nemački "Porše", tradicionalni simbol luksuza.

Sa rang liste sto najvrednijih brendova u svetu ispalo je 11 poznatih robnih marki, među kojima je i lanac brze hrane KFC, švedski prodavac nameštaja IKEA, zatim kompanija DHL, kao i internet portal "Jahu".

Nasuprot tome, u ovu listu uvrstio se najveći kineski internet pretraživač Baidu sa rastom od 62 odsto na 9,4 milijardi dolara, a među najvrednijih 100 robnih marki dospeo je i prvi indijski brend - banka ICICI.

U elitu se vratio i južnokorejski "Samsung" sa procenjenom vrednošću svoje robne marke na gotovo 11,4 milijarde dolara. Ta kompanija je ostvarila i najveći rast vrednosti svog brenda od čak 80 procenata.

Najveći pad vrednosti robne marke i to za 58 odsto na godišnjem nivou imala je finska "Nokija" koja danas vredi 14,87 milijardi dolara.

Finansijsko vrednovanje brendova, prema kompaniji "Milvord Braun", rezultat je kombinacije finansijske vrednosti robne marke i marketinškog istraživanja njihovih potrošača i klijenata.

"Milvord Braun", koji ima 178 kancelarija u 51 državi, za rangiranje koristi ne samo vlastita istraživanja, već i podatke kompanija "Blumberg" i "Datamonitor".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik