Idealan tajming za reklamiranje na internetu

M.D.
Sep 05 2021

U gomili online medija koje svakodnevno koristimo u poslovne svrhe, pored samog saržaja reklamne poruke koja se plasira, tajming takođe može značajno uticati na rezultate i efikasnost.

Naime, brojna sprovedena istraživanja su potvrdila da nije svejedno kojim ćemo danima u nedelji koristiti određene kanale oglašavanja, pa samim tim moramo stogo voditi računa i o satnici objavljivanja nekog sadržaja ili slanja određene reklamne poruke. U zavisnosti od toga koji kanal komunikacije sa korisnicima koristite, u nastavku teksta možete saznati idealan tajming za plasiranje reklamne poruke, obaveštenja ili najave.

1. E-mail marketing

Istraživanja su pokazala da su najbolji dani za slanje e-mailova utorak i četvrtak, jer je upravo u tim danima najveći procenat njihovog otvaranja. S druge strane, najnezanimljiviji dani za slanje e-mailova jesu subota i nedelja. Razlozi su vrlo jednostavni. Ponedeljak, kao najomraženiji dan kod većine zaposlenih definitivno nije idealan za slanje bilo kakvog obaveštenja ili reklamnog sadržaja, jer oni neće biti zainteresovani da otvore takav mail. Kraj nedelje takođe nije prikladan dan za ovu aktivnost, zbog toga što veliki broj ljudi žuri da završi sve svoje obaveze pre vikenda, pa nemaju previše vremena za detaljno čitanje primljenih mailova. Dakle, sredina nedelje je idealna za sprovođenje e-mail marketinga, i to u periodu između 12 i 16 časova.

2. Newsletter

Sredina nedelje, odnosno utorak, sreda i četvrtak su takođe najprikladniji dani za slanje newslettera putem e-maila. Imajući u vidu činjenicu da je najveći broj e-mailova poslat između 6 i 12 sati, najbolja solucija jeste da newsletter pošaljete u vreme kada korisnici najčešće otvaraju e-mail, a to je između 8 i 10 sati ujutru, te između 15 i 16 sati popodne, što će rezultirati povećanjem “open rate-a”. Što se tiče frekvencije slanja newsletera, optimalna doza jeste jedan newsletter nedeljno, odnosno četiri mesečno.

3. Facebook

Kada govorimo o deljenju sadržaja na društvenoj mreži Facebook, sprovedena istraživanja pokazuju da je najbolji dan za takvu aktivnost subota. Međutim, to ne znači da ostalim danima ne treba da koristite ovu društvenu mrežu za plasiranje određenog sadržaja, već da tokom nedelje morate voditi računa o satnici objavljivanja postova. Pa tako na primer, postovi koji su objavljeni pre 8 sati ujutru ili nakon 20 sati uveče imaju najmanju verovatnoću za dalje deljenje. Najbolji dani za reklamne poruke su utorak, sreda i četvrtak u periodu od 09 do 13 časova.

4. Instagram

Idealan tajming za sprovođenje promocije na Instagramu razlikuje se od ostalih platformi za plasiranje reklamnih poruka. Naime, zbog specifičnog sadržaja koji se može plasirati na ovoj društvenoj mreži u vidu fotografije ili kratkog videa, reklamna poruka mora biti efektna kako bi je korisnici primetili u moru drugih fotografija. Stoga je pravo vreme za objavljivanje sadržaja između 8 i 9 sati ujutru, kao i u kasnim večernjim terminima između 1 i 2 časa. Dakle, promovisanje na Instagramu je najefikasnije van radnog vremena, kada korisnici najviše posećuju ovu društvenu mrežu, pa vaša reklama tada ostvaruje veću vidljivost.

5. Twitter

Istraživanja su pokazala da je sreda najbolji dan za plasiranje poruke na Twitteru, budući da je ovaj dan ujedno i najaktivniji na ovoj društvenoj mreži. Pored srede, subota i nedelja su takođe prigodnii za objavljivanje sadržaja na Twitteru, pre svega zbog slobodnog vremena koje korisnici imaju tokom vikenda. Kada govorimo o satnici, optimalno vreme za „tvitovanje“ je između 12 i 15 sati, dok se 17 časova ističe kao najbolji trenutak za plasiranje nekog važnog saopštenja ili poruke, jer je tada i najveća verovatnoća da će vaša biti primećena i podeljena od strane drugih korisnika. Izbegavajte plasiranje reklame putem Twittera posle 20 sati uveče, kao i petkom posle 15 sati, jer se takvi tvitovi najmanje dele, pa samim tim imaju i najmanju vidljivost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik