Izgubili smo šljivovicu i ćevape, treba brendirati sir trapist i ajvar

Bez autora
Nov 11 2010

Brendiranje i zaštita domaćih proizvoda važne su komponente razvoja domaće proizvodnje i tržišta, poručili su učesnici jučerašnje konferencije "Marketing u trgovini, brendiranje proizvoda i usluga" održane u Banjoj Luci. Najbolji barometar za kvalitet proizvoda jesu potrošači i izbirljivo svjetsko tržište koje traži brendirane proizvode, dok se kod nas i dalje veća pažnja posvećuje jeftinijim proizvodima. Stvaranje brenda ne predstavlja samo nabavku robe i njenu preradu. Uvjeti brendiranja nisu jednostavni i na tome, kao i zaštiti domaćih proizvoda, treba dosta raditi. BiH je zbog neadekvatne zaštite izgubila neke domaće brendove kao što su šljivovica i ćevapi, koje je Slovenija proglasila svojima, te zbog toga treba uložiti napore kako bi domaći proizvodi poput sira trapista ili ajvara bili brendirani i zaštićeni.

Izgubili smo šljivovicu i ćevape, treba brendirati sir trapist i ajvarBrendiranje i zaštita domaćih proizvoda važne su komponente razvoja domaće proizvodnje i tržišta, poručili su učesnici jučerašnje konferencije "Marketing u trgovini, brendiranje proizvoda i usluga" održane u Banjoj Luci.

Jeftiniji proizvodi

Prema riječima ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića, najbolji barometar za kvalitet proizvoda jesu potrošači i izbirljivo svjetsko tržište koje traži brendirane proizvode, dok se kod nas i dalje veća pažnja posvećuje jeftinijim proizvodima.

- Stvaranje brenda ne predstavlja samo nabavku robe i njenu preradu. Uvjeti brendiranja nisu jednostavni i na tome, kao i zaštiti domaćih proizvoda, treba dosta raditi - kazao je Gluhaković.

On je ocijenio da je BiH zbog neadekvatne zaštite izgubila neke domaće brendove kao što su šljivovica i ćevapi, koje je Slovenija proglasila svojima, te da zbog toga treba uložiti napore kako bi domaći proizvodi poput sira trapista ili ajvara bili brendirani i zaštićeni.

Potrebe tržišta

Kao jedan od istaknutih brendova izdvojena je banjalučka fabrika Vitaminka, koja ulaže znatna sredstva i napore da bi zadržala visok kvalitet, ali i da njeni proizvodi budu prilagođeni mogućnostima domaćih kupaca.

- Osim potreba domaćeg tržišta, mora se voditi računa i o zahtjevima savremenog kupca, dizajnu, pakovanju i logotipu proizvoda. Za te poslove anagažiramo stručnjake iz agencija koje se bave samo tim poslom. Imamo tradiciju i kvalitet i neki naši proizvodi, kao što su ajvar, pekmez i sokovi, odavno su na policama evropskih trgovačkih lanaca - kazao je Žarko Mikić, direktor Vitaminke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik