Jačaju kineski brendovi, elektronika predvodi

Bez autora
Apr 04 2019

Brend studija BrandZ koju su sproveli WPP i Kantar otkriva da je snaga brenda vodećih kineskih kompanija u porastu za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je rast bio 5 odsto.

U izveštaju studije BrandZ o 50 najvećih globalnih kineskih brendova za 2019. godinu takođe se navodi zaključak da je "snaga brenda" u najvećem porastu u Japanu, Francuskoj i Španiji, zemljama koje predstavljaju novonastala čvorišta rasta.

Svest o kineskim brendovima na međunarodnim tržištima opala je u protekle tri godine. Ipak, brendovi koji uspeju da se istaknu u odnosu na konkurenciju snažniji su i ostaju u centru pažnje potrošača.

Dejvid Rot u ime WPP-a, globalne istraživačke kompanije koja realizuje brend studiju BrandZ, navodi da kineski brendovi moraju da se okrenu holističkom pristupu izgradnje jednog brenda.

"Stvaranje emocionalnog i jedinstvenog shvatanja njihovih brendova predstavljaće pravu odrednicu dugoročnog uspeha van Kine", rekao je Rot.

Studija iz 2019. godine obuhvata 12 kategorija. Elektronika široke potrošnje i igrice na mobilnim uređajima čine gotovo polovinu brendova koji se nalaze na listi najvećih 50, uz kućne uređaje i e-trgovinu sa sledećim najvećim udelom.

Zanimljivo je da je među vodećim kineskim proizvođačima kućnih aparata najbolje rangirana kompanija "Hajsens" koja je krajem prošle godine postala većinski vlasnik "Gorenje grupe", a koja se našla na šestom mestu ove liste.

Kupovina odeće na internetu zabeležila je najveći rast prema snazi brenda, uz Sheln i Zaful kao pokretače tog rasta od 57 odsto. Rast snage brenda zabeležen je u još nekoliko kategorija.

Kućni uređaji zabeležili su rast od 39 odsto, e-trgovina 30 odsto, pametni uređaji 20 odsto, banke/mreže za platne usluge i elektronika široke potrošnje obe po 17 odsto, a igrice na mobilnim uređajima 11 odsto.

Automobilska industrija zabeležila je pad od 5 odsto.

Dorin Vang, direktorka za globalno poslovanje BrandZ, ističe da lista 50 najvećih globalnih kineskih brendova pokazuje koliko se brzo svetsko tržište razvija.

"Zbog toga je sada još važnije nego ikada pre da kineski brendovi naprave pomak u pogledu snage svojih brendova van zemlje. Mlađa generacija potrošača ih već smatra inovativnim i naprednim – ali, moraju da budu pažljivi u pogledu svog poslovanja u okviru svetskog tržišta i da prilagode svoje komunikacione strategije radi odziva na lokalnom nivou", rekla je Dorin Vang.

Najvažniji zaključci

Pet najvažnijih zaključaka za kineske brendove iz izveštaja baze BrandZ jesu:

• Posedovanje ambicija orijentisanih na brend;

• Donošenje odluka o određivanju pravca na tržištu na osnovu uvida;

• Zapošljavanje najboljih lokalnih stručnjaka radi pronalaženja najboljih uvida lokalnog tržišta;

• Stvaranje ubedljivog sadržaja visokog kvaliteta;

• Korišćenje snage uticajnih ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik