Kako kompanije oglase za posao koriste kao način promocije

Bez autora
May 11 2020

U poslednjih nekoliko godina u medijima često viđamo neverovatne oglase za posao, koji uglavnom zvuče previše dobro da bi bili istiniti.

Takvi poslovi nisu fizički ni mentalno zahtevni, ne zahtevaju previše odgovornosti, zarada i ostali radni uslovi budu jako primamljivi, a na poziciju se prima samo jedan kandidat. Iza ovakvih oglasa uglavnom stoje veoma uspešne kompanije ili organizacije, čime se ruši svaka sumnja da se radi o nekoj vrsti prevare, te oni ubrzo postanu viralni.

Marketing stručnjaci mnogih uspešnih kompanija shvatili su da putem spektakularnog oglasa za posao koji je raspisan u okviru njihove firme, mogu privući daleko veću pažnju javnosti nego uobičajenim kanalima promocije. Naime, zanimljivi oglasi za posao ne samo da privlače ogroman broj kandidata koji među sobom dele ovaj sadržaj, već su interesantni i medijima koji masovno prenose vest o najtraženijem poslu na svetu. Na ovaj način, za veoma kratak vremenski period milioni ljudi čuju za ime kompanije koja raspisuje oglas, čime on postaje sve popularniji marketinški alat.

U nastavku teksta Vam donosimo neke od najzanimljivijih oglasa za posao, koji su privukli na desetine hiljada kandidata i ujedno postali najbolja moguća reklama kompanijama koje su ih raspisale.

1. Degustator čokolade

Kompanija „Mondelez“ u čijem vlasništvu se nalazi nekoliko svetskih čokoladnih brendova, kao što su „Cadbury“, „Milka“ i „Oreo“, je pre nekoliko godina raspisala konkurs za profesionalnog degustatora čokolade. Osnovno zaduženje radnika jeste isključivo degustiranje proizvoda i davanje ocena. Radno vreme traje 7,5 sati od utorka do četvrtka. Za ovo radno mesto nije neophodno radno iskustvo, a osnovna uloga degustatora jeste da pomogne kompaniji da usavrši i izbaci na tržište novi proizvod koji će se prodavati širom sveta. Osnovni uslov koji postoji jeste da svi kandidati koji konkurišu za ovo radno mesto moraju imati strast prema slatkišima, dobro nepce za ukuse, kao i želju da isprobavaju nove proizvode. Ovaj oglas je veoma brzo osvojio pažnju medija širom sveta.

2. Čuvar rajskog ostrva

Još jedan od oglasa koji je privukao neverovatnu pažnju javnosti jeste konkurs turističke organizacije grada Kvinslend u Australiji, koji je raspisan 2009. godine u cilju promovisanja Velikog Koralnog grebena kao turističke atrakcije. U ovom oglasu za posao, tražio se „čuvar australijskog rajskog ostrva“ čija su osnovna zaduženja vođenje brige o ostrvu Hamilton i promovisanje turističkih sadržaja kroz blog. Čuvar ostrva je za svoja zaduženja u vidu istraživanja ostrva, uživanja na besprekornim plažama, plivanja u kristalnoj vodi i promovisanja turističkih potencijala mesta u kom se nalazi, dobio šestomesečni ugovor sa zaradom od 120.000 američkih dolara. Uz to, radnik je svih šest meseci aktivnog rada na ostrvu živeo u luksuzno opremljenoj vili sa tri spavaće sobe i bazenom bez obaveze plaćanja stanarine, uz obezbeđen prevoz do svake lokacije na ostrvu. Na oglas se prijavilo preko 35.000 kandidata iz preko 200 zemalja, a srećnik koji je dobio ovaj posao bio je britanski državljanin Ben Southall. Da je promocija ove turističe destinacije bila i više nego uspešna svedoči besplatni globalni publicitet u vrednosti od više od 200 miliona dolara.

3. Tester luksuznih kreveta

Kompanija specijalizovana za proizvodnju luksuznih kreveta „Simon Horn Ltd“ u sklopu svojih istraživanja je pre nekoliko godina raspisala oglas za poziciju „tester luksuznih kreveta“. Naime, posao je podrazumevao spavanje u sobi, dok su u njoj menjani temperatura, svetlost, buka i ostali faktori koji mogu uticati na kvalitet sna. Cilj ovog istraživanja koje je trajalo ukupno mesec dana, jeste dobijanje objektivne procene kvaliteta kreveta koji se nalaze u prodaji, kao i dobijanje informacije o tome koliko je zapravo važan svakodnevni zdrav san. Roisin Madigaan, radnica koja je angažovana na ovoj poziciji, imala je „zaduženje“ da dnevno provede između 10 i 18 sati u krevetu u fabrici u u Edgbastonu i da o svojim iskustvima vodi blog, a dnevnica je iznosila čak 1000 funti. Iako je posao trajao samo mesec dana, učinio je ostvarivim ono što je oduvek bilo nemoguće – spavati na poslu  i za to dobijati ogromnu dnevnicu. Upravo zbog ovog oglasa, kompanija „Simon Horn Ltd“ je dobila sjajan publicitet pa je nesumnjivo da je marketing tim odradio sjajan posao.

4. Grlitelj Pandi

Negovatelj pandi je takođe jedan od najpopularnijih poslova na svetu, a poslodavac je „Giant Panda Protection and Research Center“ u Kini. Posao podrazumeva da tokom godine provodite što više vremena sa pandama, a od kandidata se zahteva strpljenje i posvećenost. Što se tiče radnih zaduženja, oni  podrazumevaju hranjenje pandi, svakodnevno druženje sa njima, ali i često grljenje i maženje kako bi se one osećale voljeno. Pored toga, radnici u ovom centru imaju besplatne obroke i obezbeđene sve ostale uslove za život i rad. Plata za negovatelje pandi iznosi 32.000 dolara godišnje. Jedan od motiva za raspisivanjem ovakvog oglasa za posao jeste podizanje globalne svesti o nužnosti zaštite ovih ugroženih životinja. Naravno, pored kompanija i mnoge organizacije se koriste ovakvim vidovima promocije, ne bi li ukazale na određeni problem i pokrenule različite kampanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik