Najvredniji platinasti brendovi na svetu

Bez autora
May 12 2010

Iako je prošlogodišnja recesija i svetska ekonomska kriza u velikoj meri pogodila prodaju luksuznih stvari, neki brendovi su uspeli da zadrže svoj primat na tržištu. Forbes.com je napravio listu 10 najvrednijih platinastih brendova u prethodnoj godini. Na prvom mestu našla se automobilska marka BMW čija je vrednost procenjena na 19.9 milijardi dolara. BMW je svoju prodaju u poslednjih nekoliko godina usmerio na Kinu, koje je trenutno najveće tržište automobila. Poznata autokomapnija je pojedine modele svojih automobila redizajnirala kako bi prilagodio potrebama potrošača u Kini. Drugo mesto pripalo je jednoj modnoj kući - Louis Vuitton. U svojoj 156 godina dugoj tradiciji Louis Vuitton je postavio veoma visoke standarde kojih se pridžava i danas, zbog čega je sa pravom ovaj brend procenjen na vrednost od čak 19 milijardi dolara. Još jedna automobilska marka našla se na listi najboljih platinastih brendova, a to je Mercedes-Benz. Uvek dobro cenjeni Mercedes se tokom prošle godine nije isticao enormnim snižavanjem cena svojih automobila kao što su to radile druge kompanije. Naprotiv, Mercedes je svoju celokupnu kampanju bazirao na isticanju tradicije duge 100 godina...

Najvredniji platinasti brednovi na svetuIako je prošlogodišnja recesija i svetska ekonomska kriza u velikoj meri pogodila prodaju luksuznih stvari, neki brendovi su uspeli da zadrže svoj primat na tržištu.

Forbes.com je napravio listu 10 najvrednijih platinastih brendova u prethodnoj godini. Na prvom mestu našla se automobilska marka BMW, čija je vrednost procenjena na 19.9 milijardi dolara. BMW je svoju prodaju u poslednjih nekoliko godina usmerio na Kinu, koje je trenutno najveće tržište automobila. Poznata autokompanija je pojedine modele svojih automobila redizajnirala kako bi prilagodio potrebama potrošača u Kini.

Drugo mesto pripalo je modnoj kući Louis Vuitton. U svojoj 156 godina dugoj tradiciji Louis Vuitton je postavio veoma visoke standarde kojih se pridžava i danas, zbog čega je sa pravom ovaj brend procenjen na vrednost od čak 19 milijardi dolara.

Najvredniji platinasti brednovi na svetuJoš jedna automobilska marka našla se na listi najboljih platinastih brendova, a to je Mercedes-Benz. Uvek dobro cenjeni, Mercedes se tokom prošle godine nije isticao enormnim snižavanjem cena svojih automobila kao što su to radile druge kompanije. Naprotiv, Mercedes je svoju celokupnu kampanju bazirao na isticanju tradicije duge 100 godina.

Na listi zatim sledi modna marka Gucci vredna 8.2 milijardi dolara, koja je u prošloj godini promenila vodeće ljude i uvela novu stategiju, a to je smanjenje serijske proizvodnje. Odmah iza modne marke Gucci, dolazi poznati brend ženskih tašni Coach, koji je procenjen na vrednost od 7.4 milijardi dolara. Ova kompanija je prošle godine donela veoma riskantnu odluku da smanji cenu svojih tašni i do 50 posto, što se pokazalo kao ispravno, jer je prodaja povećana kako u Americi tako i u Evropi.

Šesto mesto pripalo je kompaniji Hermes koja je u svojoj 173 dugoj tradiciji uspela da dostigne vrednost brenda od 5.7 milijardi dolara. Od modnih markih, na listi se nalazi i Chanel na čelu sa Karlom Lagerfildom, jednim od napriznatijih dizajnera u svetu.

Najvredniji platinasti brednovi na svetuRolex je jedini brend satova koji se nalazi na Forbs-ovoj listi najboljih. Ovaj brend je procenjen na vrednost od 5.5 milijardi dolara. Iako je tokom 2009. godine prodaja poznatih satova bila pogođena krizom, u narednom periodu čelni ljudi Rolex-a očekuju rast prodaje od minimum 15 posto.

Deveto mesto pripalo je brendu Cartier, koji je doživeo pravi bum u toku prethodne godine u Kini. Sa 32 prodavnice u 18 gradova Kine, Cartier je prepoznao kinesko tržište kao izuzetno rastuće i veoma profitabilno. U naredne 3 godine, u planu je da Kina postane tržište broj jedan za ovu juvelirnicu, koja namerava da ima ukupno 55 svojih radnji na kineskoj teritoriji.

Na začelju liste je čuvena marka luksuznih automobila, Porsche čija je vrednost brenda procenjena na 4.8 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik