Novčane kazne zbog netačnih reklama: Narodna banka Srbije kaznila dve banke

Bez autora
Feb 05 2020

Narodna banka Srbije kaznila je dve banke zbog netačnih reklama, a postupak se vodi protiv još dve banke, objavila je danas "Politika".

Do postupaka i kazni došlo je na osnovu primene Odluke o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga koja je stupila na snagu 1. aprila prošle godine, a banke su imale tri meseca da se prilagode pa ih NBS od tada aktivno nadzire.

NBS je u odgovoru navela da su bankama izrečene novčane kazne i objasnila da su podaci o kojim bankama je reč poverljivi pa ih nisu dali, prenosi Politika.

"Najčešća nepravilnost koju smo uočili je nepoštovanje načela izbalansiranosti informacija, odnosno to što nije obezbeđeno da do korisnika putem reklame ne stignu samo informacije koje banka ističe kao prednosti određene finansijske usluge, koje je čine konkurentnom na tržištu, već i ključne informacije o uslovima pod kojima se takva usluga može koristiti", navodi se u odgovoru NBS, prenosi Politika.

Bankama kod kojih se utvrdi nepravilnost ovog tipa NBS može izreći novčanu kaznu do milion dinara i zatražiti da se otklone nepravilnosti kao i da se prestane sa objavljivanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik