Pandemija oštro srezala industriju oglašavanja u Sloveniji

Bez autora
Mar 17 2021

Bruto iznos oglašavanja u Sloveniji pao je za 11 posto, na 980 milijuna eura u 2020. godini, jer je pandemija Covid-19 pogodila oglašivačku industriju na globalnom nivou.

Najveći oglašivači u toj zemlji bili su maloprodani lanci Spar Slovenija, Mercator i Lidl Slovenija, prema podacima sa slovenskog tržišta i istraživačke agencije Mediana.

Još dva trgovca na malo, Hofer i Engrotuš, svrstali su se među prvih deset oglašivača, a iz agencije Mediana ističu da su prodavaonice prehrambene robe jedan od malog broja sektora koji su normalno radili tokom lockdowuna.

Telekomunikacijski provideri su bili još jedan snažan sektor u pogledu oglašavanja, a pratile su ih farmaceutske kompanije i pružatelji financijskih usluga.

Međutim, medijski udjeli u tržišnom kolaču su ostali nepromijenjeni u odnosu na 2019. godinu, pri čemu tv stanice dominiraju s udjelom od 82 posto, ostavljajući daleko iza sebe tiskane medije (8,0%), slovenske digitalne medije (4,0%), i oglašavanje na otvorem prostoru (outdoor) i radio stanice koji su držali po 3,0 posto tržišta.

Mediana napominje da nisu analizirani svi digitalni mediji ili radio stanice, odnosno da je anketa obuhvatila samo šest najpopularnijih radio stanica.

Sve tv stanice zajedno emitovale su gotovo 65 milijuna sekundi reklama ili oglasa, što je ekvivalentno iznosu od 49 sati reklamiranja dnevno.

Iako je to oko dva sata više emitiranja nego 2019. godine, financijski rezultat je za 10 posto manji, što je Medianu navelo na zaključak da su se oglašavači opredjeljivali za programe gdje su cijene oglašavanja bile niže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik