Poljoprivredni proizvođači u BiH prijavili 155 prehrambenih proizvoda za brendiranje

Bez autora
Oct 14 2010

Poljoprivredni proizvođači u BiH prijavili su 155 prehrambenih proizvoda koji, po njihovom mišljenju, ispunjavaju uslove zaštite oznake regionalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda hrane. Poljoprivredni proizvođači i nadležni opštinski organi u 54 opštine BiH popunili su odgovarajući upitnik u kojem su naveli da 155 prehrambenih proizvoda treba zaštititi ili brendirati. BiH je na velikom evropskom tržištu ne može konkurisati velikom količinom prehrambenih proizvoda, već zaštićenim proizvodima koji imaju poseban kvalitet, ugled ili drugo obilježje koje se pripisuje njihovom geografskom porijeklu i zbog toga tome treba posvetiti veću pažnju. Donošenjem pravilnika, koji reguliše ovu oblast u BiH, utvrđeni propisi kojima se omogućava domaćim proizvođačima da hranu mogu da zaštite, registruju i sa prepoznatljivom oznakom plasiraje.

Poljoprivredni proizvođači u BiH prijavili 155 prehrambenih proizvoda za brendiranjePoljoprivredni proizvođači u BiH prijavili su 155 prehrambenih proizvoda koji, po njihovom mišljenju, ispunjavaju uslove zaštite oznake regionalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda hrane.

Šef Odsjeka za bezbjednost proizvodnje Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo pojasnio je da su poljoprivredni proizvođači i nadležni opštinski organi u 54 opštine BiH popunili odgovarajući upitnik u kojem su naveli da 155 prehrambenih proizvoda treba zaštititi ili brendirati.

Na predavanju na temu "Brendiranje proizvoda i zaštita geografskog porijekla" na Palama, Brenjo je istakao da BiH na velikom evropskom tržištu ne može konkurisati velikom količinom prehrambenih proizvoda, već zaštićenim proizvodima koji imaju poseban kvalitet, ugled ili drugo obilježje koje se pripisuje njihovom geografskom porijeklu i zbog toga tome treba posvetiti veću pažnju.

On je naglasio da su donošenjem pravilnika, koji reguliše ovu oblast u BiH, utvrđeni propisi kojima se omogućava domaćim proizvođačima da hranu mogu da zaštite, registruju i sa prepoznatljivom oznakom plasiraje.

"Sada kada prvi put imamo uređen pravni sistem koji može da zaštiti proizvode u BiH i inostranstvu, proizvođače treba upoznati šta treba da preduzmu da zaštite svoje proizvode, da bi dobili veću ekonomsku cijenu", rekao je Brenjo.

On je dodao da je potrebno uraditi bazu podataka svih prehrambenih proizvoda koji imaju posebne karakteristike proistekle iz njihovih fizičkih, hemijskih i organoleptičkih osobina, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze.

Direktor Gradske razvojne aganecije Istočno Sarajevo Nenad Koprivica rekao je da je cilj današnjeg predavanja edukacija poljoprivrednih proizvođača kako da zaštite svoje proizvode, kojih na području sarajevsko-romanijske regije svakako ima, a to su, između ostalog, romanijski sir i kajmak, rakija, mesni proizvodi, kao i ljekobilje.

"Poljoprivreda na ovom prostoru treba da postane djelatnost od koje može da se živi, a ne da bude sporedno zanimanje", rekao je Koprivica.

Predstavnik Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi-područna jedinica Sokolac Slaviša Pandurević podsjetio je da su u bivšoj Jugoslaviji mnogi poljoprivredni proizvodi sa sarajevsko-romansijskog područja bili poznati, a prednjačio je romanijski kajmak, meso i ljekobilje.

Pandurević je naglasio da sada žele da te proizvode ponovo predstave na tržištu i da ih zaštite, jer se pojavljuju falsifikati koji se prodaju pod imenom romanijski kajmak ili rogatički krompir, a proizveden je na drugoj lokaciji i ima drugi kvalitet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik