PR tržište: Veliki skok agencije 404

Bez autora
Jul 03 2017

Za domaću PR industriju 2016. bila je vrlo dobra godina. Većina velikih agencija zabilježila je rast prihoda i dobiti, a najveći bum napravila je tvrtka 404. U samo tri godine od kako je osnovana, 404 se probila na sam vrh Top 10 najvećih agencija. Lani su joj prihodi gotovo udvostručeni s 15 na 27 milijuna kuna, dok je dobit skočila za 53,3 posto na 4,2 milijuna kuna Na čelu PR (odnosi s javnošću) i digital agencije 404 nalaze se Nikola Vrdoljak i Martina Pintarić. On je prije vodio digitalnu agenciju Gignernet u sklopu posrnulog Digitela, a ona je bila komunikacijska konzultantica u Premisi i Millenium promociji. Od osnutka 2013. poslovne brojke 404 samo rastu. Prihodi su im se u tom razdoblju upeterostručili, a broj zaposlenih, prema podacima Fine, s početnih je devet narastao na 40-ak djelatnika.

PR tržište: Veliki skok agencije 404Za domaću PR industriju 2016. bila je vrlo dobra godina. Većina velikih agencija zabilježila je rast prihoda i dobiti, a najveći bum napravila je tvrtka 404.

U samo tri godine od kako je osnovana, 404 se probila na sam vrh Top 10 najvećih agencija. Lani su joj prihodi gotovo udvostručeni s 15 na 27 milijuna kuna, dok je dobit skočila za 53,3 posto na 4,2 milijuna kuna

Na čelu PR (odnosi s javnošću) i digital agencije 404 nalaze se Nikola Vrdoljak i Martina Pintarić. On je prije vodio digitalnu agenciju Gignernet u sklopu posrnulog Digitela, a ona je bila komunikacijska konzultantica u Premisi i Millenium promociji, piše tportal.

Od osnutka 2013. poslovne brojke 404 samo rastu. Prihodi su im se u tom razdoblju upeterostručili, a broj zaposlenih, prema podacima Fine, s početnih je devet narastao na 40-ak djelatnika.

Millenium promocija dugo vremena je prema prihodima bila vodeća domaća PR agencija. Nakon proboja 404 pala je na drugo mjesto. Osim PR-a Milleniumu dobar dio prihoda dolazi od marketinga i zakupa oglasnog prostora. Lani je agenciju čiji su suvlasnici Božo Skoko, Mario Petrović i Marija Šimić uprihodila 22,4 milijuna kuna (%2B6,8 posto) uz 1,2 milijuna kuna zarade (17,5 posto). Na svojim internet stranicama hvale se s više od 40 stalnih klijenata. Osim Hrvatske, Millenium posluje u Bosni i Hercegovini iSrbiji.

Na trećem mjestu s 15,5 milijuna kuna prihoda nalazi se agencija Alert. Slično kao i Millenium i 'alertovci' se uz PR bave marketingom i oglašavanjem te su prisutni u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Agencija je osnovana 2004., a njezina osnivačica i vlasnica Lana Bedeković Rosandić prije je radila u stranim PR i marketinškim tvrtkama.

Četvrtu poziciju u Top 10 drži Komunikacijski laboratorij koji vodi Manuela Šola s 10,7 milijuna kuna prihoda i 478.200 kuna dobiti. U PR poslu Šola je od 2004., a sve do prošle godine njezina agencija je nosila naziv Abrakadabra. Iznenadnu promjena imena uslijedila je nakon što je Agrokorova IT tvrtka mStart kupila internetsku domenu abrakadabra.hr čija je vlasnica do tad bila Šola. Uskoro je na toj adresi zaživjela i Agrokorova platforma za online prodaju. Šola nikad službeno nije priznala kako je u stvari prodala ime i domenu danas posrnulom koncernu.

Media Val na petom mjestu osnovana je u veljači 2003. godine. Agenciju vodi pet partnera, a zadnjih tri godine prihodi im imaju stabilna rast. Lani su iznosili 8,4 milijuna kuna (4,2 posto) uz 435.000 kuna dobiti.

Na šestoj poziciji je agencija Integralni marketing i komunikacije (IMC). Vlasnici su sestra i brat, Ankica i Ivica Mamić. Ankica je široj javnosti poznata kako dugogodišnja PR savjetnica Radimira Čačića, aktualnog župan Varaždinske županije. IMC je prošle godine imao snažan rast prihoda na 6,3 milijuna kuna ( 25,6 posto) što je Mamićima donijelo 211.100 kuna zarade.

Agencija Madison Consulting u vlasništvu Mladena Hrgareka i Davora Kusteca drži sedmo mjesto u Top 10. U 2016. poslovala je s 5,5 milijuna kuna prihoda ( 8,6 %) i milijun kuna dobiti (25,8). Agencija je bila pod posebnom lupom javnosti u vrijeme SDP-ove Vlade Zorana Milanovića. Direktorica strateških komunikacija Madisona Zinka Bardić bila je premijerova savjetnica od 2012. do 2014. što ju je dovelo u mogući sukob interesa. U zadnje tri godine Madison ima stalan rast prihoda i dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik