Prvo se štedi na reklamama

Bez autora
Aug 13 2010

Fond za reklame našao se prvi na meti kada je trebalo smanjiti troškove poslovanja usled krize. Drugu godinu lošeg bilansa privrede na svojoj koži osećaju i oglašivači. Pre svega štampani mediji, ali i televizije. S druge strane, Internet u Srbiji, postaje sve omiljenije mesto za reklamnu poruku. Razlog je jednostavan - publika je brojnija, a emitovanje jeftinije. Iako je među retkim medijima koji beleže rast, i dalje je na začelju reklamnog tržišta. Prošle godinu, u odnosu na 2008. u reklamno tržište uloženo skoro za četvrtinu manje sredstava. Reklamnih spotova u ovom trenutko ima i više nego ranije, ali je pitanje da li su cene ostale iste. Prošle godine je zabeležen pad od čak 22 odsto. Televizije su osetile pad od 16 odsto. Prvi kvartal ove godine, mada je nezahvalno tako rano predviđati, ostavlja utisak oporavka. Da li će se tako nastaviti, tek ćemo videti...

Prvo se štedi na reklamamaFond za reklame našao se prvi na meti kada je trebalo smanjiti troškove poslovanja usled krize.

Drugu godinu lošeg bilansa privrede na svojoj koži osećaju i oglašivači. Pre svega štampani mediji, ali i televizije. S druge strane, Internet u Srbiji, postaje sve omiljenije mesto za reklamnu poruku. Razlog je jednostavan - publika je brojnija, a emitovanje jeftinije. Iako je među retkim medijima koji beleže rast, i dalje je na začelju reklamnog tržišta.

Podaci agencije za istraživanje medija “AGB Nilsen” pokazuju da je prošle godinu, u odnosu na 2008. u reklamno tržište uloženo skoro za četvrtinu manje sredstava.

- Reklamnih spotova u ovom trenutko ima i više nego ranije, ali je pitanje da li su cene ostale iste - objašnjava Darko Broćić, direktor “ABG Nilsena”. - Prošle godine je zabeležen pad od čak 22 odsto. Televizije su osetile pad od 16 odsto. Prvi kvartal ove godine, mada je nezahvalno tako rano predviđati, ostavlja utisak oporavka. Da li će se tako nastaviti, tek ćemo videti.

Istovremeno sa krizom novina, radija i televizija, Internet doživljava procvat. U Srbiji je ovo tržište, doduše, još malo i postoji tek pet godina. Kako objašnjavaju u agenciji “Hitpul”, od svih sredstava koja se daju za reklame, na one na globalnoj mreži troši se svega dva odsto. U svetu je taj procenat daleko veći.

- Internet-oglašvanja u Srbiji je u proteklih nekoliko godina beležilo veliki rast i to po godišnjoj stopi od 30 do 50 odsto - objašnjava Gabrijela Stjepanović, menadžer u agenciji “Hitpul”. - Svetska ekonomska kriza je prouzrokovala usporeniji rast tržišta internet-oglašavnja, ali se tek u predstojećem periodu očekuje njegova velika ekspanzija.

Daleko smo od proseka kakav se beleži u razvijenim zemljama, ali se saznanja svetskih marketinških stručnjaka neizbežno odražavaju i na trendove oglašavanja kod domaćih klijenata. Stvara se sve veća potreba za komuniciranjem promotivne poruke putem najpopularnijeg medija današnjice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik