Španija zabranjuje da se nezdrava hrana reklamira deci

M.D.
Nov 09 2021

Španija će zabraniti reklamiranje nezdrave hrane i pića poput čokolade, keksa i sladoleda namenjenih deci, kako bi se pomoglo u borbi protiv gojaznosti kod mladih, rekao je španski ministar za pitanja potrošača Alberto Garzon, prenosi Reuters.

Uredbom će biti zabranjeno oglašavanje pet kategorija proizvoda maloletnicima, bez obzira na njihov nutritivni sadržaj. Na toj listi se nalaze čokolada, slatkiši i energetske pločice, kao i kolači, slatki keks, sokovi, sladoled i energetska pića. Ostali prehrambeni proizvodi će se takođe suočiti sa regulacijom ukoliko pređu određene granice za sadržaj zasićenih masti, šećera i soli.

Prema podacima udruženja potrošača OCU, devet od deset reklama za hranu namenjenih deci su za nezdrave proizvode.

Ovaj potez, za koji je još uvek neophodno odobrenje vlade, uticaće na oglase namenjene deci mlađoj od 16 godina na televiziji i radiju, u bioskopima i na internetu, uključujući društvene mreže i mobilne aplikacije.

Dakle, bilo koja vrsta reklame za nezdravu hranu, čak i ako je namenjena odraslima, biće zabranjena na televiziji u vreme kada deca najviše gledaju. U Španiji, ovo vreme je između 08.00 i 09.00 časova ujutru i 17.00 i 20.00 časova uveče tokom radnih dana, odnosno između 09.00 i 12.00 časova tokom vikenda.

Podaci tamošnje agencije za ishranu i bezbednost hrane govore da 40,6% dece u Španiji između šest i devet godina ima prekomernu težinu, dok se 17,3% se kvalifikuje kao gojazno.

S druge strane, Španska federacija industrije hrane i pića (FIAB) saopštila je da je „iznenađena i ogorčena“ tim potezom, jer sektor sarađuje sa ministarstvom godinu dana na ažuriranju etičke prakse u oglašavanju.

„Verujemo da su proizvođači hrane i pića neopravdano napadnuti“, izjavio je generalni direktor FIAB-a Mauricio Garcia de Quevedo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik