Šta je marketing miks i zbog čega je važan?

M.D.
Sep 01 2021

Marketing miks je široko prihvaćen koncept koji se razvio munjevitom brzinom i definitivno je jedan od najkorišćenijih izraza u ovoj oblasti. Sam termin je lansirao Borden, prema kome je marketing miks sastavljen od ukupno dvanaest elemenata kao što su: planiranje proizvoda, cena, marka, distributivni kanali, samostalna prodaja, propaganda, promocija, pakovanje, displej, servisiranje, rukovanje proizvodom i iznalaženje činjenica i analiza.

Međutim, danas je opšte prihvaćena klasifikacija koju je početkom 60-ih godina dvadesetog veka izneo profesor Jerome McCarthy, prema kojoj četiri osnovna instrumenta marketing miksa čine: proizvod (Product), cena (Price), distribucija (Place) i promocija (Promotion).  Ovaj koncept u praksi je poznat i kao 4P koncept, a u novije vreme se sve češće proširuje sa još nekoliko „P“ elemenata.

Šta podrazumeva marketing miks?

Marketing miks zapravo podrazumeva kombinaciju instrumenata koje kompanije koriste za ostvarivanje željenog učinka na ciljnom tržištu. Dakle, odgovarajućom kombinacijom marketinških alata i instrumenata i njihovim efikasnim upravljanjem, menadžeri nastoje da izazovu što bolju reakciju ciljne publike i povećaju obim prodaje.

S tim u vezi, marketing miks predstavlja mnogo više od pukog reklamiranja. Zahvaljujući njemu kompanije razvijaju kompletnu strategiju osmišljavanja proizvoda, određivanja njegove cene, načina plasmana i promocije, a koji će u potpunosti odgovarati željama i potrebama ciljne grupe.

Kako bi marketing miks bio efektivan, on mora ispunjavati osnovne uslove. Pre svega, on mora biti prilagođen potrebama kupaca, zatim mora kreirati određenu konkurentsku prednost, njegovi elementi moraju biti dobro kombinovani, i na kraju, on mora biti usklađen sa raspoloživim resursima firme.
Stoga koncept 4P pored dobrog kombinovanja osnovnih elemenata, zahteva i poštovanje ovih uslova, jer samo na taj način može doneti željene rezultate. Međutim, to nije nimalo lak zadatak, imajući u vidu da svaki element marketing miksa ima svoje specifičnosti i drugačiju ulogu na tržištu.

Proizvod (Product)

Proizvod predstavlja važan element marketing miksa, te sa aspekta njegove uspešnosti, on mora biti prilagođen potrebama potrošača i da im obezbeđuje izvesnu korisnost. U suprotnom, svi ostali elementi marketing miksa biće neuspešni. Tako na primer, iako uz određeni proizvod stoji niska cena, široko je dostupan i odlično izreklamiran, ukoliko je on lošeg kvaliteta i kupcima ne obezbeđuje očekivanu korisnost, prodaja će naglo stati. Osim toga, kod ovog elementa u miksu, moraju se razmatrati I odluke o širini i dubini proizvodne linije, vrsti i izgledu ambalaže, kao i o dodatnim uslugama poput servisa, garancije i slično.

Cena (Price)

Određivanje cene kao jednog od četiri elementa, odnosi se na uračunavanje svega onog što je uloženo u kreiranje proizvoda, pa tako ona zavisi od troškova proizvodnje, targetiranog tržišnog segmenta, ponude i tražnje i brojnih drugih direktnih i indirektnih faktora. Pri kreiranju cene proizvoda, kompanije moraju voditi računa o tome da ona bude konkurentna, a da istovremeno predstavlja iznos po kom su kupci spremni da plate za određeni proizvod. Ukoliko ovaj korak u marketing miksu postavi pogrešno, kompanije mogu doći u situaciju da skupe proizvode prodaju po ceni koja ne može pokriti troškove, čime ostvaruju gubitke. S druge strane, ukoliko je cena previsoka, proizvod se jednostavno neće prodavati, što takođe nije dobar ishod.

Distribucija (Place)

Treći element u marketing miksu pripada distribuciji proizvoda u maloprodajne objekte, odnosno, obuhvatanje svih onih aktivnosti koje proizvod približavaju krajnjim kupcima. U ovom delu marketing miksa se donose važne odluke o načinima prodaje i distribucije, broju karika u lancu prodaje, geografskoj pokrivenosti tržišta, načinima transporta i slično. Iako danas postoje mnoge strategije pomoću kojih se proizvod pozicionira tako da ga kupac odmah primeti, ovaj element marketing miksa je važan zbog izbora lokacija samih prodajnih mesta. U zavisnosti od karakteristika samog proizvoda, menadžeri moraju voditi računa o tome u kojim će se radnjama on prodavati, zatim o njihovoj poziciji ali i okruženju. Ovaj segment je takođe veoma važan, jer ukoliko kompanija lansira kvalitetan proizvod po odličnoj ceni, ali je do njega teško doći, onda je marketing miks neefikasan, te će pozitivni efekti jednostavno izostati.

Promocija (Promotion)

Promocija je poslednji element marketing miksa i ona se odnosi na sve one aktivnosti koje je neophodno uraditi kako bi proizvod postao prepoznatljiv kupcima. Kod promocije su uključeni svi marketinški alati putem kojima je moguće reklamirati proizvod, a odluka  menadžera se sastoji u izboru najefikasnijeg sredstva za prenošenje poruke ciljnoj grupi. Ovaj korak je takođe veoma važan u postizanju efikasnosti marketing miksa, jer ukoliko su svi ostali elementi dobro odrađeni, promocijom će kupci samo saznati gde i po kojoj ceni mogu kupiti kvalitetan proizvod koji ispunjava njihove želje i potrebe. U suprotnom, ukoliko se ovom elementu posveti premalo pažnje željeni rezultati u prodaji će izostati, jer kupci jednostavno neće čuti da takav proizvod na tržištu uopšte postoji.

Kao što možemo primetiti, svi elementi marketing miksa su međusobno povezani, te se svakom od njih mora posvetiti jednaka pažnja. Ukoliko je neki od elemenata zanemaren, to će se nesumnjivo odraziti na ostale, što za rezultat donosi neefikasnost i slab prodajni učinak. Zbog toga kreiranje marketing miksa zahteva koordinaciju i saradnju više službi u kompanijama, detaljnu analizu i istraživanje tržišta, kao i brojne druge aktivnosti kako bi tržište pozitivno reagovalo na novu ponudu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik