“Toyota” najvredniji automobilski brend

Bez autora
Oct 11 2012

“Toyota” je još jednom proglašena za najvredniji automobilski brend na nedavno objavljenoj listi Najboljih globalnih brendova za 2012. (Best Global Brands) sastavljenoj od strane agencije Interbrand. Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je vrednost “Toyota” brenda za devet posto veća, što joj osigurava mesto među 10 najboljih brendova u svim granama industrije.Prema Interbrand-u, “Toyotin” uspeh je u velikoj meri zasluga lojalnosti kupaca, impresivnog asortimana ekoloških proizvoda, kao što je Toyota Prius i veće atraktivnosti vozila, što privlači mlađe kupce.

“Toyota” najvredniji automobilski brend“Toyota” je još jednom proglašena za najvredniji automobilski brend na nedavno objavljenoj listi Najboljih globalnih brendova za 2012. (Best Global Brands) sastavljenoj od strane agencije Interbrand.

Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je vrednost “Toyota” brenda za devet posto veća, što joj osigurava mesto među 10 najboljih brendova u svim granama industrije.

Prema Interbrand-u, “Toyotin” uspeh je u velikoj meri zasluga lojalnosti kupaca, impresivnog asortimana ekoloških proizvoda, kao što je Toyota Prius i veće atraktivnosti vozila, što privlači mlađe kupce.
 
U junu ove godine, “Toyota” je drugu godinu za redom proglašena za Najbolji globalni ekološki brend. Interbrand naglašava “Toyotinu” rešenost da pitanje ekološke održivosti postavi kao najveći prioritet i ključan deo uspešnog razvoja kompanije.
 
Kada sastavlja izveštaj Najboljih globalnih brendova, Interbrand uzima u obzir tekuće investicije i upravljanje brendom. Metodologija izveštaja takođe obuhvata različite načine na koje se brend povezuje sa organizacijom i doprinosi njenoj vrednosti.

Ni jedan evropski brend nije među prvih 10 najvrednijih brendova na svetu.

“Coca Cola” i dalje najvredniji brend

Kao i u prethodnim izveštajima Interbrand-a, “Coca Cola” je najvredniji brend, “Coca Cola” drži prvo mesto na listi još od 2000. godine kada je i objavljena prva lista, a trenutno se vrednost te kompanije procenjuje na 77,839 milijardi dolara.

Prvih osam mesta, takođe, zauzimaju firme iz SAD. Iza “Coca Cole” slede “Apple”, IBM, “Google” i “Microsoft”, “General Electric” (GE), “Mc Donalds” i “Intel”.

Najbolje pozicionirana neamerička marka je južnokorejski “Samsung” na devetom mestu, a na desetom mestu je “Toyota”. Od evropskih brendova, na najvišem mestu je “Mercedes benz”, na 11. poziciji, a iza njega BMW.

Prvi put na listi se našla i jedna online društvena mreža, Facebook na 69. mestu, sa vrednošću od 5,421 milijardi dolara.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, luksuzni brendovi su takođe osnažili svoju vrednost - Louis Vuitton (17), Gucci (38), Hermes (63), Cartier (68), Tiffany & Co. (70), Burberry (82), i Prada (84).

Tehnološki brendovi i dalje dominiraju, pa je “Apple”, koji je na drugom mestu, povećao vrednost brenda za 129 posto, a prvi put u istoriji ovog izveštaja, “Google” je pretekao “Microsoft” i sada se nalazi na četvrtoj poziciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik