Usvojeni propisi za brendiranje prehrambenih proizvoda: BiH nema nijedan zaštićen proizvod

Bez autora
Oct 31 2010

U BiH trenutno nemamo nijedan zaštićeni proizvod, jer su tek početkom 2010. godine doneseni propisi i stvoreni pravni preduslovi za zaštitu prehrambenih proizvoda iz BiH. Donesen je Pravilnik kojim su utvrđeni propisi, a kojim se domaćim proizvođačima omogućava da hranu zaštite, registriraju i plasiraju s prepoznatljivom oznakom. Do sada nisu postojali propisi kojim bi proizvođač koji je bio zainteresiran mogao prijaviti svoj proizvod i zaštititi ga. Iako BiH ima mnogo proizvoda koji bi mogli biti plasirani i na druga tržišta, da budu konkurentni drugim proizvođačima, mi još nemamo nijedan brandirani domaći proizvod. Donošenjem novih propisa i njihovim usklađivanjem s propisima Evropske unije u BiH je krenuo proces zaštite proizvoda. Jedna od prvih aktivnosti Agencije je pravljenje baze podataka svih prehrambenih proizvoda koji imaju posebne karakteristike. Tako je na adrese 144 općine u BiH upućen upitnik koji su to proizvodi koji po njihovom mišljenju imaju neka posebna svojstva. Poljoprivredni proizvođači u BiH prijavili su 155 prehrambenih proizvoda koji prema njihovom mišljenju ispunjavaju uslove zaštite oznake regionalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda hrane.

Usvojeni propisi za brendiranje prehrambenih proizvoda: BiH nema nijedan zaštićen proizvodU BiH trenutno nemamo nijedan zaštićeni proizvod, jer su tek početkom 2010. godine doneseni propisi i stvoreni pravni preduslovi za zaštitu prehrambenih proizvoda iz BiH, izjavio je za Oslobođenje šef Odsjeka za sigurnost proizvodnje Agencije za sigurnost hrane u BiH Dragan Brenjo.

- Donesen je Pravilnik kojim su utvrđeni propisi, a kojim se domaćim proizvođačima omogućava da hranu zaštite, registriraju i plasiraju s prepoznatljivom oznakom. Do sada nisu postojali propisi kojim bi proizvođač koji je bio zainteresiran mogao prijaviti svoj proizvod i zaštititi ga, pojasnio je on.

Iako BiH ima mnogo proizvoda koji bi mogli biti plasirani i na druga tržišta, da budu konkurentni drugim proizvođačima, mi još nemamo nijedan brandirani domaći proizvod. Prema Brenjinim riječima, donošenjem novih propisa i njihovim usklađivanjem s propisima Evropske unije u BiH je krenuo proces zaštite proizvoda.

- Jedna od prvih aktivnosti Agencije je pravljenje baze podataka svih prehrambenih proizvoda koji imaju posebne karakteristike. Tako je na adrese 144 općine u BiH upućen upitnik koji su to proizvodi koji po njihovom mišljenju imaju neka posebna svojstva, istakao je Brenjo.

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači u BiH prijavili 155 prehrambenih proizvoda koji prema njihovom mišljenju ispunjavaju uslove zaštite oznake regionalnosti, geografskog porijekla ili tradicionalnog ugleda hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik