Zaštita brendova: Kavijar čuva Kladovo

Bez autora
Nov 09 2011

Samo tokom prošle godine vlasnici intelektualne svojine vodili su 1.699 sudskih sporova, zbog plagijata i neovlašćenog korišćenja njihovih patenata i autorskih dela. Većina je zbog nedozvoljenog puštanja autorske muzike, ali svake godine bar jedan plagijat zvaničnog patenta završi na sudu. Među sporovima je i krađa patenta za laserski merač skoka i jedan kulinarski recept, kao i plagijat zaštićenog sladoleda. Saobraćajni trougao koji vozač aktivira bez izlaska iz automobila, torbica koja se nosi oko ruke, čaša iz koje može da se pije pet različitih pića istovremeno - samo su neki od izuma koji su u prošloj i ovoj godini u Zavodu za intelektualnu svojinu registrovani kao mali patenti. Na spisku nekoliko desetina ovih izuma našli su se i roštilj na ćumur za jednokratnu upotrebu, ulični usisivač, kašičica za bebe u obliku leptira ili slona, svetleća reklamna lampa koja uništava insekte, vreća za čuvanje plastičnih kesa, novi model sušilice za veš, ručica za nošenje torbi. Prošle godine Zavodu za intelektualnu svojinu podneta je 291 domaća patentna prijava i stotinak malih patenata. Smanjuje se i broj već registrovanih stranih patenata koji traže zaštitu u našoj zemlji - 2010. ih je bilo 3.575, a godinu ranije 700 više.

Zaštita brendova: Kavijar čuva KladovoSamo tokom prošle godine vlasnici intelektualne svojine vodili su 1.699 sudskih sporova, zbog plagijata i neovlašćenog korišćenja njihovih patenata i autorskih dela.

Većina je zbog nedozvoljenog puštanja autorske muzike, ali svake godine bar jedan plagijat zvaničnog patenta završi na sudu. Među sporovima je i krađa patenta za laserski merač skoka i jedan kulinarski recept, kao i plagijat zaštićenog sladoleda!

Saobraćajni trougao koji vozač aktivira bez izlaska iz automobila, torbica koja se nosi oko ruke, čaša iz koje može da se pije pet različitih pića istovremeno - samo su neki od izuma koji su u prošloj i ovoj godini u Zavodu za intelektualnu svojinu registrovani kao mali patenti.

Na spisku nekoliko desetina ovih izuma našli su se i roštilj na ćumur za jednokratnu upotrebu, ulični usisivač, kašičica za bebe u obliku leptira ili slona, svetleća reklamna lampa koja uništava insekte, vreća za čuvanje plastičnih kesa, novi model sušilice za veš, ručica za nošenje torbi.

Prošle godine Zavodu za intelektualnu svojinu podneta je 291 domaća patentna prijava i stotinak malih patenata. Smanjuje se i broj već registrovanih stranih patenata koji traže zaštitu u našoj zemlji - 2010. ih je bilo 3.575, a godinu ranije 700 više. Ali, zato su pronalazači kojima je to hobi - neumorni. Prethodnih godina, dok su prijave koštale sto dinara, dešavalo se da jedan čovek prijavi i sto, uglavnom besmislenih izuma.

Zavod za intelektualnu svojinu nadležan je i za zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom. Tako je, do sada, više od 50 proizvoda zaštićeno kao autentični brend nekog kraja Srbije. Na listi registrovanih su homoljski med, futoški kiseli kupus, valjevski duvan-čvarci, bezdanski damast, pirotski ćilimi, ariljske maline, rtanjski čaj, sremski kulen, svrljiški belmuž, kladovski kavijar... Leskovac je ”vlasnik” ajvara i originalnog roštiljskog mesa.

”Koka-Kola” tajna veka

Intelektualna svojina može se zaštititi patentima, žigovima, dizajnom, autorskim pravima i drugim oblicima - objašnjava Nikola Radovanović iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

- U intelektualnu svojinu spadaju i razna znanja, poslovne tajne i poverljive informacije. Naš sagovornik kao najbolji primer čuvanja intelektualne svojine navodi recept ”koka-kole”, koji je zaštićen kao poslovna tajna duže od jednog veka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik