Agencije bilježe veću zainteresiranost za kupnju nekretnina

Bez autora
Jun 03 2020

Predsjednica Udruženja sudionika u prometu nekretnina pri Gospodarskoj komori Federacije BiH Naida Ćerimagić izjavila je kako se situacija na tržištu nekretnina postupno normalizira, te kako agencije u posljednje vrijeme bilježe veću zainteresiranost za kupnju nekretnina, kao i za najmovima u odnosu na proteklo razdoblje zastoja izazvanog pandemijom.

- Pandemija koronavirusa je pogodila potpuno gospodarstvo u BiH, pa i našu djelatnost. Od proglašenja stanja nesreće prouzročene pojavom koronavirusa, epidemiloških naredbi i mjera nadležnih, tržište nekretnina je bilo u potpunosti paralizirano. U tom razdoblju koje je trajalo oko dva mjeseca u potpunosti su bile smanjene realizacije kupoprodaja i najmova - kazala je Ćerimagić za Fenu.

Kako je dodala, bio je izazov realizirati i kupoprodaje koje su bile ugovorene prije proglašenja stanja nesreće u FBiH. Nije bilo uopće potražnje za kupovinom nekretnina ili je bilo veoma malo u smislu pojedinačnih poziva, ali ne i ozbiljnog zanimanja s ciljem kupovine.

- Sada dosta kupaca očekuje da će cijene nekretnina znatno pasti kao posljedica pandemije jer se očekuje ekonomska kriza, međutim to se trenutno ne događa. Nije došlo do značajne promjene cijena na tržištu nekretnina - navela je Ćerimagić.

Napomenula je kako cijene ne određuju agencije za nekretnine nego aktualna ponuda i potražnja, te se u skladu s tim i formiraju cijene. Prema njezinim riječima, u većini banaka trenutno nije došlo do povećanja kamatnih stopa, štoviše neke banke bilježe i povećan broj zahtjeva za odobrenje stambenih hipotekarnih kredita.

- Kao i ranije, ni sada nije opao interes za kupovinom stanova, ali istina u ovom razdoblju bilježimo i povećanu potražnju za kućama i zemljišnim parcelama u prigradskim naseljima u odnosu na razdoblju prije pandemije. Pretpostavljam kako je stanje izolacije u proteklom razdoblju dosta promijenilo interes kupaca - kazala je Ćerimagić.

Unatoč pandemiji građevinski radovi su se većinom i dalje odvijajali, a kada je riječ o odnosu novogradnje i korištenih nekretnina u njihovom prometu i cijenama, Ćerimagić kaže kako ni u tom segmentu nije došlo do značajnije promjene.

- U agencijama daju malu prednost novoizgrađenim stanovima u odnosu na staru gradnju, ali u biti nije velika razlika. Odlučujući faktor je uvijek lokacija, a potom i same potrebe i želje kupaca pri odabiru nekretnine - istaknula je Ćerimagić.

Napomenula je kako je tek proglašeno ukidanje stanja nesreće zbog pandemije i tek u narednom razdoblju očekuju da se situacija u potpunosti normalizira.

- Trenutno nije došlo do značajnijih promjena na tržištu nekretnina, ali vidjet ćemo tek u sljedećem razdoblju dok se situacija u potpunosti ne normalizira kakvo će biti stanje. Ono što je agencijama za nekretnine također važno jeste da se što prije donese zakon o posredovanju u prometu nekretnina čiji je nacrt u parlamentarnoj proceduri, a situacija s pandemijom je i ove aktivnosti prolongirala - kazala je Ćerimagić za Fenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik