Albanija postala najveće bh. izvozno gradilište

Bez autora
May 25 2015

Nove narudžbe bh. građevinskih kompanija u inostranstvu u prvom kvartalu 2015. godine iznosile su 79,18 miliona KM, i veće su za 42,3% u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Najveći dio novih narudžbi, 70,1 milion KM, odnosi se na Evropu, preostalih 9,0 miliona KM ugovoreno je u Africi, dok novih narudžbi nije bilo na Azijskom kontinentu. Najveće bh. izvoznmo gradilište postaje Albanija, gdje nove narudžbe u prvom kvartalu iznose 52,6 miliona KM. U ovoj zemlji poslove uspješno izvode Energoinvest i Euro-Asfalt. U Hrvatskoj ugovorene su nove narudžbe vrijedne 7,0 mil, KM, u Srbiji 4,8 miliona, a u Njemačkoj 3,7 mil. KM. Manji iznosi za radove ugovoreni su još u Italiji, Sloveniji i Švedskoj.

Albanija postala najveće bh. izvozno gradilišteNove narudžbe bh. građevinskih kompanija u inostranstvu u prvom kvartalu 2015. godine iznosile su 79,18 miliona KM, i veće su za 42,3% u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Najveći dio novih narudžbi, 70,1 milion KM, odnosi se na Evropu, preostalih 9,0 miliona KM ugovoreno je u Africi, dok novih narudžbi nije bilo na Azijskom kontinentu.

Najveće bh. izvoznmo gradilište postaje Albanija, gdje nove narudžbe u prvom kvartalu iznose 52,6 miliona KM.
U ovoj zemlji poslove uspješno izvode Energoinvest i Euro-Asfalt.

U Hrvatskoj ugovorene su nove narudžbe vrijedne 7,0 mil, KM, u Srbiji 4,8 miliona, a u Njemačkoj 3,7 mil. KM.
Manji iznosi za radove ugovoreni su još u Italiji, Sloveniji i Švedskoj.

Na Afričkom kontinentu najveći dio novih narudžbi odnosi se na Alžir, u vrijednosti 8,3 miliona KM, dok je u Etiopiji ugovoreno 667 hiljada KM.

Vrijednost izvršenih radova bh. građevinskih kompanija u inostranstvu u prvom kvartalu 2015. godine iznosila je 27,0 mil. KM i manja je za 3,4 % u odnosu na isti kvartal 2014. godine.

Od toga, u Evropi je izvršeno radova u vrijednosti 20,4 mil. KM, od čega više od polovine u Albaniji 10,4 mil. KM.

U Africi je realizacija iznosila 6,6 mil. KM, od čega najveći dio otpada na Keniju 5,3 mil. KM.

Ukupno je na gradilištima van BiH u prvom kvartalu bio angažovan 391 radnik, od čega u Evropi 323, u Africi 66 i u Aziji 2.

U Njemačkoj. gdje bh. građevinske firme uglavnom rade po osnovu detašmana, bilo je najviše angažovanih radnika 128, u Hrvatskoj je uposleno 72, u Srbiji 36, a u Albaniji 23 bh. radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik