Arapi kupili 15,3 miliona metara kvadratnih zemljišta oko Sarajeva

Bez autora
Feb 09 2020

Državljani arapskih zemalja kupili su u Sarajevu i okolini najmanje 15,3 miliona metara kvadratnih zemljišnih parcela, te 524 stana, prenosi "Glas Amerike" pozivajući se na podatke Centra za istraživačko novinarstvo.

Ova imovina je u proteklih sedam godina uknjižena na 160 firmi čiji su vlasnici državljani Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije, Egipta, Libije i drugih zemalja.

S obzirom na to da im domaći zakoni ne dozvoljavaju lično posjedovanje nekretnina, oni su u BiH osnivali firme preko kojih su ih kupovali, navodi se u tekstu.

Do početka prošle godine u Federaciji BiH bilo je registrovano nešto više od 1.600 firmi u vlasništvu državljana arapskog porijekla. Najviše ih se nalazi u Kantonu Sarajevo i uglavnom imaju po jedno zaposleno lice.

Ohrabreni pozivima pojedinih političara iz BiH da ulažu u BiH, arapski kupci počinju od 2012. godine masovno kupovati nekretnine u sarajevskim gradskim opštinama, te u Hadžićima, na Ilidži, u Ilijašu, Trnovu, Vogošći, Visokom, Olovu, Varešu i Brezi, a otprilike u isto vrijeme je počelo i osnivanje firmi.

Ovaj trend trajao je naredne četiri godine nakon čega je promet nekretninama počeo znatno opadati.

Prema istom izvoru, arapski investitori najčešće su kupovali zemljište u ruralnim dijelovima opština i mahom najavljivali izgradnju turističkih naselja od pet do 400 vila. U gradskim sredinama su, uglavnom, kupovali posjede za gradnju stambenih zgrada i hotela.

Na području devet opština koje čine Kanton Sarajevo, te na području Visokog, Breze i Olova, najavljena je izgradnja najmanje 120 naselja i različitih odmarališta, ali je do danas u potpunosti ili djelimično izgrađeno samo 10 odsto planiranog.

Velike površine kupljenog zemljišta nisu iskorištene za gradnju, a sve više investitora odustaje od planiranih projekata, tvrde u opštinama.

"Glas Amerike" navodi se se trećina kupljenih površina nalazi na području Visokog, Hadžića i Ilijaša - opština koje su udaljene dvadesetak kilometara od centra Sarajeva.

U tim opštinama investitori su najavili izgradnju više od 70 odmarališta, ali prema dostupnim informacijama, djelimično ili potpuno izgrađeno je njih šest.

Jedan od njih je "Odmaralište Sarajevo" u Oseniku, otvoren 2016. godine, koji je izgradila firma za nekretnine "Golf" iz Kuvajta.

Ova kuvajtska firma jedna je od rijetkih koja je osnovana kako bi gradila, dok je većina registrovana samo radi uknjižavanja imovine.

One, uglavnom, nemaju poslovnih aktivnosti i često na adresama koje su prijavili nema nikoga od zaposlenih. Tako su na ilidžanskoj adresi Blažujski drum 2, na mjestu stare ćilimare, prijavljene kancelarije 20 firmi, iako tu nema mjesta za njihov smještaj, ističe se u tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik