Arapi žele kupiti kuće u Dubrovniku, Zagrebu i na Cresu

Bez autora
Jun 27 2010

Hrvatska je postala vrlo zanimljiva bogatim ulagačima iz najrazličitijih dijelova svijeta, pa bi pad cijena nekretnina mogao donijeti preokret na tržištu. U skorije bismo vrijeme mogli očekivati najezdu stranih ulagača jer analize upućuju na sve veći broj stranih investitora koji su itekako zainteresirani za stanove u Zagrebu te kuće u Splitu i Zadru. Zanimljiv je i podatak da su među najbrojnijim ulagačima državljani SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske i Velike Britanije. Isto tako, zanimljivo je da su ove godine Amerikanci, Britanci i Arapi mnogobrojniji od susjeda Srba i Slovenaca koji su prijašnjih godina bili jedni od naših najvjernijih posjetitelja Crozille. Strani investitori Hrvatsku vide kao zlatnu koku za ulaganje u nekretnine. I sami su svjesni činjenice da će Hrvatska uskoro ući u EU pa se očekuje razvoj istog scenarija koji je zahvatio i mnoge druge zemlje nakon pridruženja toj zajednici, a to je povećanje cijena nekretnina. Stoga će nekretnine koje sada kupe, u budućnosti moći prodati po puno višim cijenama.

Arapi žele kupiti kuće u Dubrovniku, Zagrebu i na CresuHrvatska je postala vrlo zanimljiva bogatim ulagačima iz najrazličitijih dijelova svijeta, pa bi pad cijena nekretnina mogao donijeti preokret na tržištu, navode tako s portala Crozilla.com.

U skorije bismo vrijeme mogli očekivati najezdu stranih ulagača jer analize upućuju na sve veći broj stranih investitora koji su itekako zainteresirani za stanove u Zagrebu te kuće u Splitu i Zadru.

Zanimljiv je i podatak da su među najbrojnijim ulagačima državljani SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske i Velike Britanije. Isto tako, zanimljivo je da su ove godine Amerikanci, Britanci i Arapi mnogobrojniji od susjeda Srba i Slovenaca koji su prijašnjih godina bili jedni od naših najvjernijih posjetitelja Crozille.

- Strani investitori Hrvatsku vide kao zlatnu koku za ulaganje u nekretnine. I sami su svjesni činjenice da će Hrvatska uskoro ući u EU pa se očekuje razvoj istog scenarija koji je zahvatio i mnoge druge zemlje nakon pridruženja toj zajednici, a to je povećanje cijena nekretnina. Stoga će nekretnine koje sada kupe, u budućnosti moći prodati po puno višim cijenama - kaže Ivana Beljan s portala Crozilla.com.

Prošle godine, kada su cijene naših nekretnina bile mnogo više nego danas, bogatim strancima domaće tržište nije bilo zanimljivo jer nije zabilježen značajan broj posjetitelja na portalu s, primjerice, Bliskog istoka, dok se danas posjetitelji Crozille s područja Ujedinjenih Arapskih Emirata nalaze na visokom šestom mjestu po broju stranih posjetitelja.

Upravo ta činjenica upućuje na to da investitori vrebaju sve traženije hrvatsko tržište te otvaraju “sezonu lova” na naše nekretnine, navodi Beljan. Arapi najviše interesa pokazuju za nekretnine na području Zagreba i Zagrebačke županije, kuće na Cresu i kamene kuće u Dubrovniku. Tijekom 2008. i 2009. godine, posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata činili su tek jedan posto stranih posjetitelja Crozille, dok se u nepuna dva tromjesečja 2010. broj istih utrostručio u odnosu na prethodne dvije godine zajedno.

Ove godine posjetitelji te bogate zemlje čine čak osam posto ukupnog broja stranih posjetitelja portala, što upućuje na činjenicu da je Hrvatska, zbog sniženih cijena nekretnina u recesiji, postala izvrsna prilika za bogate strane ulagače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik