Beograd (pre) uzima akva park?

Bez autora
Jun 21 2010

Beograd bi mogao da preuzme nezavršeni akva park u Bloku 44, jer investitori nisu završili radove u predviđenom roku već pet godina. Akvapark, čija je izgradnja u Bloku 44 na Novom Beogradu započeta još pre pet godina, uskoro bi mogao da se nađe u rukama Beograda. Kako investitori zemljište, na kome se gradi vodeni kompleks, još nisu priveli nameni, prema prethodnom zakonu o planiranju i izgradnji ova lokacija mogla bi da im bude oduzeta i na tenderu dodeljena novom zakupcu. Pošto je u međuvremenu na snagu stupio novi zakon, komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta obratila se nadležnom ministarstvu i zatražila mišljenje nadležnih. Sada čekaju zeleno svetlo za oduzimanje ove atraktivne lokacije na Novom Beogradu. Kada je reč o kompleksu u Bloku 44, trenutno se vodi postupak o prestanku prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta.

Beograd (pre) uzima akva park?Beograd bi mogao da preuzme nezavršeni akva park u Bloku 44, jer investitori nisu završili radove u predviđenom roku već pet godina.

Akvapark, čija je izgradnja u Bloku 44 na Novom Beogradu započeta još pre pet godina, uskoro bi mogao da se nađe u rukama Beograda.

Kako investitori zemljište, na kome se gradi vodeni kompleks, još nisu priveli nameni, prema prethodnom zakonu o planiranju i izgradnji ova lokacija mogla bi da im bude oduzeta i na tenderu dodeljena novom zakupcu.

Pošto je u međuvremenu na snagu stupio novi zakon, komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta obratila se nadležnom ministarstvu i zatražila mišljenje nadležnih. Sada čekaju zeleno svetlo za oduzimanje ove atraktivne lokacije na Novom Beogradu.

“Kada je reč o kompleksu u Bloku 44, trenutno se vodi postupak o prestanku prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta”, kaže Petar Živanović, gradski sekretar za imovinsko-pravne odnose.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, investitori su morali da u roku od tri godine završe izgradnju, međutim, oni to nisu uradili. U međuvremenu je donet novi zakon, u kome ne postoji ova odredba. Zato smo i zatražili mišljenje od Ministarstva za prostorno planiranje i čekamo njihovu odluku kako bismo znali šta dalje da radimo.

Živanović dodaje da bi problem moglo da predstavlja to što su investitori upisali pravo korišćenja nad zemljištem na kome je započeta gradnja akvaparka.

“Ukoliko grad preuzme lokaciju, biće raspisan novi tender kako bi se pronašao i zakupac ovog građevinskog zemljišta koje pripada Beogradu”, kaže Živanović.

Novi investitor bio bi u obavezi i da isplati prethodnog vlasnika, tačnije da mu nadoknadi ono što je on do sada uložio.

Izgradnja vodenog kompleksa na Novom Beogradu počela je u oktobru 2005. godine, a planirano je da se posao završi za godinu dana.

Međutim okončana je svega polovina prvobitno zacrtanih planova, a u projekat je uloženo više miliona evra. Prvobitni investitori bili su Vladimir Janković i Žarko Paspalj, ali su oni brzo odustali.

Od tada je promenjeno nekoliko investitora, a poslednji koji su pokušali da završe započete radove bila je kompanija "Genel".

Kako stvari stoje, Beograđani uskoro neće dobiti akvapark, barem ne na ovoj lokaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik