Beograd: Stanarine i upola manje zbog krize

Bez autora
Jul 11 2012

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu u protekle dve godine pale su od 20 do 50 odsto. U agencijama za promet nekretnina kažu da je to zato što je ponuda velika, a potražnja sve manja. To se dogodilo zbog ekonomske krize, ali i zato što su mnogi proteklih godina kupili stanove uz pomoć neke od subvencija. Stanarine su najviše pale u prigradskim naseljima. Na Novom Beogradu, Mirijevu, Vidikovcu, Karaburmi stanovi su skoro duplo jeftiniji, a u centru Beograda cene su niže za oko 20 odsto. Zakupnina za stan između 40 i 50 kvadrata se kreće od 250 do 350 evra. Konkretno, može da se pronađe stan u naselju Belvil od 60 kvadrata i da se zakupi za 300 evra, što do sada nije bilo slučaj. Ta cena je uglavnom bila 500 do 600 evra, a u centru grada, na primer Đeram, može da se pronađe nov stan na prvom spratu u proseku 45 kvadrata za 250 evra.

Beograd: Stanarine i upola manje zbog krizeCene iznajmljivanja stanova u Beogradu u protekle dve godine pale su od 20 do 50 odsto.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je to zato što je ponuda velika, a potražnja sve manja. To se, prema rečima agenata, dogodilo zbog ekonomske krize, ali i zato što su mnogi proteklih godina kupili stanove uz pomoć neke od subvencija.

Dejan Milosavljević, koji je vlasnik stana od 90 kvadrata na Zvezdari, pokušao je da ga proda, ali nije uspeo, pa je rešio da ga izda. Međutim, kako je rekao portalu RTS-a, ni to ne ide lako.

"Nešto što se izdavalo ranije bez problema na ovakvoj lokaciji pored Zvezdarske šume izdavalo se nekada za 800 evra. Teško da bih sada dobio za ovaj stan i 350 evra. Ja sam dao upravo tu cenu, ali nikakav odziv nemam na tu cenu", kaže Milosavljević.

Stanarine su najviše pale u prigradskim naseljima. Na Novom Beogradu, Mirijevu, Vidikovcu, Karaburmi stanovi su skoro duplo jeftiniji, a u centru Beograda cene su niže za oko 20 odsto.

Nemanja Miljković, agent za nekretnine "Divis" rekao je portalu RTS-a da se zakupnina za stan između 40 i 50 kvadrata kreće od 250 do 350 evra.

"Konkretno, može da se pronađe stan u naselju Belvil od 60 kvadrata i da se zakupi za 300 evra, što do sada nije bilo slučaj. Ta cena je uglavnom bila 500 do 600 evra, a u centru grada, na primer Đeram, može da se pronađe nov stan na prvom spratu u proseku 45 kvadrata za 250 evra", ističe Miljković.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da su cene zakupnina, kao i cene stanova, pale usled ekonomske krize.

"Ljudi imaju malo para da daju za te stvari, imaju manje plate. Oni koji mogu da žive kod roditelja ili koji neće sebi da dozvole luksuz da žive sami, to sada i ne rade. Sada je dva do tri puta jeftinije plaćati stanarinu nego plaćati ratu za pun iznos kredita", kaže za portal Nikolić.

Prema rečima agenata za nekretnine, kriza je tolika da svaki stan koji se izdaje iznad 150 evra čeka svog stanara neko vreme. Često se dešava da stanodavci svojim stanarima samoinicijativno smanjuju kiriju, ne bi li ih na taj način zadržali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik