BiH nekretnine u SAD i Mađarskoj

Bez autora
May 22 2011

Predstavnici država nasljednica bivše SFRJ dogovorili su da do 31. avgusta ove godine bude završena prva faza primopredaje nekretnina, a da se predaja ostalih, ranije raspodijeljenih nepokretnosti iz regiona OECD završi do 31. avgusta iduće godine. Ovo je dogovoreno na sastanku Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan u četvrtak u Beogradu. Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović rekao je "Glasu Srpske" da su ovi dogovori povoljni za BiH, jer će do 31. avgusta ove godine rezidencija u Budimpešti i kuća u Vašingtonu biti predata BiH. U drugoj fazi, odnosno do kraja 2011. godine, BiH će na korišćenje dobiti i rezidenciju u Beču, dok će u trećoj fazi BiH dobiti ambasadu u Otavi, Ankari, Madridu i Kanadi. Primopredaja će biti završena do 31. avgusta 2012. godine.

BiH nekretnine u SAD i MađarskojPredstavnici država nasljednica bivše SFRJ dogovorili su da do 31. avgusta ove godine bude završena prva faza primopredaje nekretnina, a da se predaja ostalih, ranije raspodijeljenih nepokretnosti iz regiona OECD završi do 31. avgusta iduće godine.

Ovo je dogovoreno na sastanku Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan u četvrtak u Beogradu.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović rekao je "Glasu Srpske" da su ovi dogovori povoljni za BiH, jer će do 31. avgusta ove godine rezidencija u Budimpešti i kuća u Vašingtonu biti predata BiH.

- U drugoj fazi, odnosno do kraja 2011. godine, BiH će na korišćenje dobiti i rezidenciju u Beču, dok će u trećoj fazi BiH dobiti ambasadu u Otavi, Ankari, Madridu i Kanadi. Primopredaja će biti završena do 31. avgusta 2012. godine - kazao je Hadžikapetanović.  

Iz Ministarstva inostranih poslova Srbije saopštili su da je na sastanku razmatrana i dalja podjela kulturnih dobara bivše SFRJ koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

 - Sve države sukcesori su se saglasile da ulože maksimalne napore i intenziviraju rad na postizanju dogovora o daljoj podjeli nepokretnosti iz ostalih regiona, prema dodatku Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije - navodi se u saopštenju.

Dodali su da će ovaj proces biti okončan do kraja 2011. godine, dok će rokovi i uslovi predavanja imovine biti naknadno dogovoreni.

Hadžikapetanović je naglasio da je sastanak protekao u odličnoj atmosferi, te da su sve zemlje članice bivše SFRJ bile odlučne da se proces raspodjele nastavi.

- Idući sastanak sukcesora biće održan u Sarajevu u septembru ove godine, a domaćin će biti Ministarstvo inostranih poslova BiH - kazao je Hadžikapetanović.

Sastanku Mješovitog komiteta prisustvovali su ovlašćeni predstavnici svih država sukcesora bivše SFRJ - BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik