BiH se bori za Titove luksuzne vile

Bez autora
Jan 14 2020

Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, države nasljednice bivše SFRJ, iako je prošlo 19 godina, još nisu do kraja provele Sporazum o pitanjima sukcesije, kojim su se obavezale na pravednu podjelu imovine.

Zagrebački dogovor

Kako je za “Avaz” potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine trebao bi u februaru u Sarajevu imati sastanak o raspodjeli četiri velika kompleksa ambasada bivše SFRJ koja se nalaze u Nju Delhiju, Moskvi, Braziliji i Adis Abebi. 

- Još, međutim, nismo ništa konkretno dogovorili. Čekamo potvrdu novog Vijeća ministara BiH o eventualnom imenovanju novih članova komisija zaduženih za sukcesiju. Zajednički komitet na posljednjem je sastanku u Zagrebu u decembru prošle godine dogovorio da na te lokacije izađu arhitekti i utvrde tačno kome šta pripada od dvorišta i zgrada - pojašnjava on.

Procjena stanja

To će, smatra Hadžikapetanović, znatno doprinijeti procjeni stanja kako bi se na sastanku u Sarajevu razmatrala realna slika o daljnjim koracima.

Zanimljiv je slučaj, pojasnio je, kompleksa ambasade u centru Adis Abebe, koji danas koristi Srbija. Taj je objekt svojevremeno, navodno, Josipu Brozu Titu, nekadašnjem predsjedniku bivše SFRJ, poklonio car Haile Selasije. No, BiH, a ni ostale zemlje sukcesori, ne mogu doći do dokumenta koji to potvrđuje.

Kada je u pitanju Ambasada u Rusiji, Hadžikapetanović kaže da je BiH već zvaničnoj Moskvi poslala pismo o eventualnoj podjeli tog kompleksa, koji, kao i one u Etiopiji, Indiji i Brazilu, žele sve zemlje sukcesori.

- Nadam se da ćemo na sastanku u Sarajevu donijeti zaključke koji će otvoriti put rješavanju raspodjele ova četiri kompleksa - zaključuje Hadžikapetanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik