Bruto dobit građevinara posrnula 63 posto

Bez autora
Mar 29 2011

Poduzetnici građevinari u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci 2010. ostvarili bruto dobit od 816 milijuna kuna, što je za 63,2 posto manja dobit nego u istom razdoblju prethodne godine. Od 11.731 poduzetnika građevinarstva, njih 4.864 (41,5 posto) poslovalo je s bruto dobiti, a 6.867 poduzetnika (58,5 posto) imalo je bruto gubitak. Ti podaci pokazuju da je, u odnosu prema proteklim razdobljima, porastao broj poduzetnika koji u otežanim uvjetima poslovanja nisu uspjeli uspješno poslovati i ostvariti veće prihode od rashoda. Gospodarska kriza lani je utjecala na smanjenje osobne potrošnje i prometa u građevinarstvu, a time i bruto dobit građevinarstva. Podaci tako pokazuju da je u prvih devet lanjskih mjeseci ostvareno 816 milijuna kuna bruto dobiti, u usporedbi s 2,2 milijarde kuna u istom razdoblju 2009. godine.

Bruto dobit građevinara posrnula 63 postoPoduzetnici građevinari u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci 2010. ostvarili bruto dobit od 816 milijuna kuna, što je za 63,2 posto manja dobit nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Od 11.731 poduzetnika građevinarstva, njih 4.864 (41,5 posto) poslovalo je s bruto dobiti, a 6.867 poduzetnika (58,5 posto) imalo je bruto gubitak. Ti podaci pokazuju da je, u odnosu prema proteklim razdobljima, porastao broj poduzetnika koji u otežanim uvjetima poslovanja nisu uspjeli uspješno poslovati i ostvariti veće prihode od rashoda, navode iz Fine.

Gospodarska kriza lani je utjecala na smanjenje osobne potrošnje i prometa u građevinarstvu, a time i bruto dobit građevinarstva. Podaci tako pokazuju da je u prvih devet lanjskih mjeseci ostvareno 816 milijuna kuna bruto dobiti, u usporedbi s 2,2 milijarde kuna u istom razdoblju 2009. godine.

Višegodišnji podaci o isplatama prosječnih mjesečnih neto plaća po zaposlenom prema djelatnostima pokazuju da je građevinarstvo (uz prerađivačku industriju i trgovinu) djelatnost u kojoj se ustaljeno isplaćuju niske plaće, odnosno ispod prosjeka ukupnoga gospodarstva. Tako je bilo i u devet mjeseci prošle godine, kada su zaposleni u građevinarstvu primili prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.078 kuna, što je za 464 kune ili 11,2 posto manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

Iz Fine naglašavaju i da je građevinarstvo djelatnost koja ima veliku važnost u gospodarstvu Hrvatske, što potvrđuju i podaci za prvih devet lanjskih mjeseci. Naime, građevinarstvo je u ukupnom broju poduzetnika imalo udio od 13 posto, u broju zaposlenih 10,9 posto, ukupnom prihodu 8 posto i bruto dobiti 5,2 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik