Brža procedura izdavanja građevinskih dozvola

Bez autora
Mar 02 2011

Proces legalizacije bespravno podignutih objekata i dobijanje građevinskih dozvola biće pojednostavljeni i jeftiniji izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, saopštio je danas ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić. Vlasnici bespravno izgrađenih porodičnih kuća i stanova do 100 metara kvadratnih imaće popust od 99 posto na svakih 25 metara kvadratnih po članu domaćinstva, kao i umanjenje od 60 posto za sledećih 100 metara kvadratnih u istom objektu, ukoliko su ispunjeni socijalni uslovi. Da bi porodica ostvarila popust, mora da dokaže da je bespravnom gradnjom trajno rešavala stambeno pitanje, da je najmanje dve godine imala boravište na adresi na kojoj se objekat nalazi i da nema drugu nepokretnost na teritoriji opštine.

Brža procedura izdavanja građevinskih dozvolaProces legalizacije bespravno podignutih objekata i dobijanje građevinskih dozvola biće pojednostavljeni i jeftiniji izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, saopštio je danas ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić.

Vlasnici bespravno izgrađenih porodičnih kuća i stanova do 100 metara kvadratnih imaće popust od 99 posto na svakih 25 metara kvadratnih po članu domaćinstva, kao i umanjenje od 60 posto za sledećih 100 metara kvadratnih u istom objektu, ukoliko su ispunjeni socijalni uslovi. Da bi porodica ostvarila popust, mora da dokaže da je bespravnom gradnjom trajno rešavala stambeno pitanje, da je najmanje dve godine imala boravište na adresi na kojoj se objekat nalazi i da nema drugu nepokretnost na teritoriji opštine.

Popusti neće važiti za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni.

Zbog ubrzanja postupka legalizacije omogućeno je da opština prikupi neophodnu dokumentaciju koju će vlasnik objekta moći da plati na rate u roku od dve do četiri godine.

Takođe, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je i da građevinska dozvola prestaje da važi ako u roku od pet godina ne bude izdata upotrebna dozvola za objekat. Investitor će posle isteka roka plaćati naknadu u visini poreza na imovinu kao da je objekat završen i to sve dok se za tu lokaciju ne izda nova građevinska dozvola.

Ministar Dulić je istakao da na zahtev investitora građevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine ako investitor priloži dokaz da je stepen završenosti objekta preko 80 posto.

Novina je i to da će opštinska administracija imati pravo da od investitora samo jednom zatraži dopunu dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, dok će javna preduzeća imati mesec dana na raspolaganju za davanje saglasnosti.

Izmenama zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je da se neće plaćati naknada za prenamenu zemljišta ukoliko je prenamena poljoprivrednog u građevinsko zemljište obavljena do 15. jula 1992. godine.

U izmenjenom zakonu ostaće odredba o konverziji prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, uz nadoknadu koju će plaćati vlasnici preduzeća kupljenih kroz privatizaciju ili stečaj. U slučaju konverzije uz naknadu vrednost zemljišta utvrđivaće se na osnovu uredbe Vlade ili na osnovu akata lokalne samouprave preko urbanističkih zona, čime se značajno ubrzava postupak.

Izmenama se neće odustati od reformi u oblasti građevinarstva iz 2009. godine, već je namera da se nastavi sa uvođenjem planskih dokumenata kroz ubrzanu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola i legalizaciju građevinskih objekata, saopštio je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik