Bržim izdavanjem dozvola do pokretanja privrede

Bez autora
Sep 26 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je neophodno da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji.Dinkić je na okruglom stolu “Manji nameti za više investicija”, koji je posvećen racionalizaciji parafiskalnih naknada radi podsticanja građevinarstva i tržišta nekretnina, rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola približno 280 dana, što nas svrstava na dno svetske lestvice.

Bržim izdavanjem dozvola do pokretanja privredeMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je neophodno da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji.

Dinkić je na okruglom stolu “Manji nameti za više investicija”, koji je posvećen racionalizaciji parafiskalnih naknada radi podsticanja građevinarstva i tržišta nekretnina, rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola približno 280 dana, što nas svrstava na dno svetske lestvice.

Srbija je u izveštaju Svetske banke “Doing business” na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola.

Ministar je objasnio da je pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena za dobijanje dozvola jednostavnije nego poreska reforma sistema naknada za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta.

Prema njegovim rečima, poresku reformu naknada za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je kompletno sprovesti tek naredne godine.

Dinkić je rekao da podržava ideju da se naknada za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta konvertuje u drugačije oporezivanje imovine pravnih lica.

On je dodao da se trenutno porez na imovinu pravnih lica plaća na nerealnu osnovicu, što je u mnogim slučajevima ispod tržišne vrednosti preduzeća.

Ministar je upozorio i na to da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koje ne odgovaraju stvarnim troškovima, što poskupljuje gradnju, pa su cene veće nego što bi trebalo da budu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik