Cena legalizacije 100 evra

Bez autora
Sep 19 2012

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da će svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji biti katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata. Ilić je nakon sastanka pod nazivom “Kako brže do legalizacije” sa predstavnicima svih gradova i opština u Srbiji najavio da će prosečna cena uknjiženja za kuću iznositi približno 100 evra. To će biti omogućeno izmenama i dopunama Zakona o premeru i katastru, planiranju i izgradnji, koje bi trebalo da se za dvadeset dana nađu u skupštinskoj proceduri, a trebalo bi da budu usvojene do kraja godine. Katastarska legalizacija podrazumeva da će za prosečnih 100 evra moći da se legalizuje objekat, jer će uknjižbom u katastar ti objekti imati pravni status kao i oni koji su ranije legalizovani po redovnoj proceduri. Biće dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad zemljištem na imovinu, kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat.

Katastarska legalizacija, cena uknjiženja za kuću 100 evraMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da će svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji biti katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata.

Ilić je nakon sastanka pod nazivom “Kako brže do legalizacije” sa predstavnicima svih gradova i opština u Srbiji najavio da će prosečna cena uknjiženja za kuću iznositi približno 100 evra.

To će biti omogućeno izmenama i dopunama Zakona o premeru i katastru, planiranju i izgradnji, koje bi trebalo da se za dvadeset dana nađu u skupštinskoj proceduri, a trebalo bi da budu usvojene do kraja godine.

Prema njegovim rečima, katastarska legalizacija podrazumeva da će za prosečnih 100 evra moći da se legalizuje objekat, jer će uknjižbom u katastar ti objekti imati pravni status kao i oni koji su ranije legalizovani po redovnoj proceduri.

On je istakao da će biti dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad zemljištem na imovinu, kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat.

Ministar je ukazao na to da u našoj zemlji ima više od 700.000 nelegalnih objekata za koje su podneti zahtevi za legalizaciju i još približno 500.000 objekata čiji vlasnici to ne žele da učine.

Ilić je naveo da ima puno nerešenih imovinsko-pravnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer na primer naslednici iz inostranstva uopšte ne žele da se bave sudskim sporovima. Zbog toga će svi oni koji žive u nekom objektu u dužem vremenskom periodu postati i vlasnici zemljišta ukoliko niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjiženja, objasnio je on.

Ilić je ukazao na to da će biti predviđen žalbeni postupak koji će najverovatnije biti 60 ili 90 dana i ukoliko se niko ne bude žalio vlasnik objekta će postati i posednik zemjišta gde se on nalazi.

Ministar je istakao da je takva vrsta legalizacije trenutno najbolje i jedino moguće rešenje da se okonča legalizacija koja je veliki problem u prethodnih 20 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik