Cena luksuznih apartmana na Sitoniji 2.500 evra za kvadrat

Bez autora
Apr 12 2022

Državljani Srbije nemaju proceduralnih ograničenja po pitanju kupovine stanova u Grčkoj, potrebno je samo da imaju interesovanje i, naravno – novac.

Značajan interes koji naši građani iskazuju poslednjih godina utiče na formiranje cena za koje se može reći da su povoljne u odnosu na zahteve domaćeg tržišta. Najpopularnije su, svakako, destinacije koje srpski turisti najčešće posećuju u toku letnje sezone.

Prosečna cena kvadrata apartmana, poput onih koji su u najvećem broju slučajeva izbor gostiju iz Srbije, iznosi oko 1.000 evra. Naravno, ima i znatno skupljih, što zavisi od lokacije, kvaliteta i opremljenosti objekta, odnosno stepena luksuza.

"Postoji razlika u profilu kupaca i sredstvima kojima raspolažu u odnosu na raniji period. Sada se kupuje investiciono, sa namerom da se nekretnine izdaju, a prosečna cena koju su spremni da plate je više od 50.000 evra. Daleko smo od cena koje su posebno privlačile naše građane za kupovinu nekretnina u Grčkoj u vreme ekonomske krize u ovoj zemlji. Sada su mnogo bliže onim na koje smo navikli u Beogradu", kaže za Biznis.rs direktor predstavništva Grekodom, specijalizovane agencije za nekretnine u Grčkoj i na Kipru Nikola Nedeljković.

Kao primer ponude koja će biti sve aktuelnija, u skladu sa tražnjom na tržištu, on ističe luksuzni kompleks na Halkidikiju.

"Projekat Bomo kompleks u Nikitiju na početku Sitonije, koji je nastao u poslednje dve godine, ima 38 moderno opremljenih jedinica sa pratećim sadržajima među kojima dominiraju bazen i dečje igralište. Cena apartmana od 28 kvadrata u ovom kompleksu je 70.000 evra, odnosno 2.500 evra po kvadratu, a u izgradnji je bio 2.000 evra. Ovo je jedan od najmodernijih objekata koji su se pojavili na tržištu poslednjih godina", prenosi Nedeljković.

Sagovornik portala ističe da je ovo novi objekat sa pratećim sadržajima, što značajno podiže cenu u odnosu na one na koje smo navikli na tržištu.

"Poenta je da se na Halkidikiju može kupiti stan ili apartman sa pogledom na more po ceni koja u retkim prilikama prelazi 2.000 evra po kvadratnom metru. I grčko tržište reagovalo je usled globalnog skoka cena nekretnina, a u ponudi je sve više bolje opremljenih objekata koji drže vrednost", dodaje Nikola Nedeljković.

Potrebno obezbediti advokata i notara

On dalje objašnjava korake prilikom kupovine nekretnine, gde su pored angažovanja agencije potrebni i advokat i notar, kako bi sve proteklo na obostrano zadovoljstvo.

Pri kupovini nepokretnosti moraćete da pokažete na uvid svoj pasoš i grčki poreski broj – AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da nekretninu uzimate preko firme i još nekoliko dokumenata.

Grčke vlasti su veoma zainteresovane za poreklo novca koji se sliva u zemlju i zato će svako ko namerava da kupi nekretninu u Grčkoj morati uredno da dokaže odakle mu sredstva. Novac za kupovinu nekretnine mora se isplaćivati preko banke – grčke, srpske ili bilo koje druge, odnosno sa računa u banci.

Usluge advokata u Grčkoj će vas koštati oko dva odsto cene nekretnine. Isti procenat potrebno je da izdvojite i za usluge agencije za promet nekretnina u Grčkoj.

S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupiti u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana ili pogodnost uživanja u svom smeštaju na moru, i doda manje peripetija sa podstanarima, onda investicija dobija smisao.

Treba samo imati realna očekivanja kada je reč o zaradi, jer sezona na severu Grčke traje maksimum 100 dana, a na kraju krajeva treba izdvojiti i sredstva za održavanje.

Standardna procedura za zemlje EU

Kupovina nekretnine u Grčkoj slična je kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list određenog objekta ili zemljišta, kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i slično). U ovom delu kuporodajnog procesa neophodan je i notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.

Prema daljoj proceduri potpisuje se predugovor između kupca i prodavca kojim se utvrđuje cena, ali i vremensko trajanje za koje transakcija treba da se obavi, za koje advokat provera vlasnički list i ostale dokumente. Ova procedura uobičajeno traje 10 do 15 dana. Zatim je kupac u obavezi da traži i dobije grčki poreski broj AFM (procedura ne traje više od jednog sata).

Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora. Prisustvo kupca je neophodno, a ukoliko je on ovlastio drugo lice, advokat i notar moraju da budu ranije upoznati sa tim.

Porez na transfer (taksa) iznosi tri odsto na nekretnine izgrađene do 2009. godine ili čak 24 odsto na nekretnine izgrađene posle 2009. godine.

Iznos ove takse nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego iznos obračunat od strane poreske uprave koji je uglavnom mnogo manji od kupoprodajne cene u finalnom ugovoru. Usluge notara koštaju oko 2,5 odsto neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije).

Agencija za nekretnine naplaćuje svoje troškove u vrednosti dva odsto zaključene cene, i posle obavljene kupoprodaje advokat upisuje novog vlasnika u katastar.

Jedino kupovina nekretnine skuplje od 250.000 evra garantuje zlatnu vizu za neograničen boravak u Grčkoj, dok je po zakonima EU moguć boravak od 180 dana u jednoj godini, s tim da pojedinačni period ne bude duži od 90 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik