Cene nekretnina padaju, kupaca nema

Bez autora
Jun 03 2012

Uprkos tome što su cene stambenog i poslovnog prostora u Srbiji pale od 2009. za oko 40 posto sve je manje kupaca. Promet nekretnina i cene poslovnog i stambenog prostora su u padu, a paradoks je da je poslovni prostor čak jeftiniji od stambenog što ranije nije bio slučaj. Cene stanova u Nišu, zavisno od lokacije, starosti i kvadrature kreću se od 600 do 1.000 evra po kvadratnom metru. U Kragujevcu su cene nekretnina, kako u staroj tako i u novogradnji, niže za 10 do 20 posto u odnosu na 2008, i u centru grada se kreću od 700 do 1.000 evra. Na tržištu nekretnina u Novom Sadu je u poslednje tri godine ponuda stanova prepolovljena, dok je potražnja opala za dve trećine. Cene stanova se kreću od 700 do 1.250 evra po metru kvadratnom. Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradnji treba izdvojiti 400 do 450 evra po metru kvadratnom.

Cene nekretnina padaju, kupaca nemaUprkos tome što su cene stambenog i poslovnog prostora u Srbiji pale od 2009. za oko 40 posto sve je manje kupaca.

U agencijama koje se bave ovom delatnošću u Nišu, rekli su Tanjugu kako su promet nekretnina i cene poslovnog i stambenog prostora u padu, a paradoks je da je poslovni prostor čak jeftiniji od stambenog što ranije nije bio slučaj. Cene stanova u Nišu, zavisno od lokacije, starosti i kvadrature kreću se od 600 do 1.000 evra po kvadratnom metru.

U Kragujevcu su cene nekretnina, kako u staroj tako i u novogradnji, niže za 10 do 20 posto u odnosu na 2008, i u centru grada se kreću od 700 do 1.000 evra.

Na tržištu nekretnina u Novom Sadu je u poslednje tri godine ponuda stanova prepolovljena, dok je potražnja opala za dve trećine, izjavio je Tanjugu vlasnik agencije za promet nekretnina “Bomil”, Bojan Miljanović. Cene stanova se kreću od 700 do 1.250 evra po metru kvadratnom.

Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradnji treba izdvojiti 400 do 450 evra po metru kvadratnom.

U Beogradu je ponuda starih stanova sve veća i njihovi vlasnici su prinuđeni da ih prodaju i ispod tržišne cene, ukoliko žele da “završe posao”. U 2012. je bilo skoro za petinu manje zahteva za dobijanje stambenih kredita nego u istom periodu lane, jer se građani zbog ekonomske situacije sve teže odlučuju za taj vid kupovine stana u glavnom gradu.

U agencijama u Beogradu za Tanjug ističu da je veoma dobar trenutak za kupovinu stana, jer se sve i svašta može naći po cenama povoljnijm nego prethodnih godina, ali i da je od početka godine prodaja nekretnina opala do 30 odsto.

Konsultant za investicije u oblasti nekretnina Dušica Gaković je rekla Tanjugu da cene postepeno padaju od 2009, u proseku između 10 i 20 procenata godišnje, dok su u 2008. dostigle svoj vrh. Novoizgrađeni komercijalni prostor ne beleži pad cene, a reč je o tržnim centrima i maloprodajnim parkovima, koji imaju izuzetno visoke cene zakupa. Oni se uglavnom i ne prodaju u ovom trenutku, ali su cene zakupa na veoma visokom nivou i značajno više nego u gradovima u region, navela je Gakovićeva.

Prema njenim rečima, čini se da je ovaj period izuzetno dobar za kupovinu nekretnina, ali niko ne može da predvidi da li će doći do nekog dodatnog pada cena od pet do 10 posto ili rasta cena, što će zavisiti od stanja privrede u Srbiji. Ona smatra da se veća potražnja i rast cena nekretnina mogu očekivati, tek kada platežna moć stanovništva bude počela da raste.

Što se tiče poslovnih prostora, Gakovićeva je rekla da strani investitori traže u Srbiji lokacije gde mogu da grade bar 100.000 metara kvadratnih i da osim Austrijanaca, Grka i Izraelaca, koji su ovde već prisutni više godina kao investitori u oblasti nekretnina, u drugim zemljama Zapadne Evrope još nemaju pravu sliku o mogućnostima investiranja u Srbiji.

Vera Ivanović, Direktor prodaje u agenciji za nekretnine “Iv” je kazala Tanjugu da se u Beogradu prodaju samo stanovi koji su “hitni” odnosno samo kada se vlasnicima žuri. Ima u ponudi dosta stanova koje ljudi naslede, pa im hitno treba novac i obično je cena stvar direktnog dogovora između kupaca i prodavaca, tako da se promet obično realizije po cenama koje se retko mogu naći u oglasima.

Cene stanova u Beogradu, prema Ivanovićevoj, se kreću od oko 800 evra za metar kvadratni u naseljima na periferiji, kao u Krnjači, do 2.500 evra u prvoj gradskoj zoni.

Ovo je povoljan period za ulaganje u nekretnine i posebno isplati se kupovina onih sa većom kvadraturom na ekskluzivnim lokacijama i preferiji Beograda.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) Goran Rodić smatra da su cene nekretnina u Srbiji u prethodnom periodu bile iz raznih razloga neralno visoke, a da su stanovi po sadašnjim nižim cenama građanima i dalje preskupi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik