Cene stanova u padu u jednom od najskupljih gradova na svetu

Bez autora
Nov 29 2020

Četvrti talas virusa dovešće do dodatnog smanjenja cena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svetu, procenjuju stručnjaci.

Tako su u oktobru u Hongkongu cene pale za 0,6 odsto.

Hongkong je sa oko 6.700 stanovnika po kvadratnom kilometru jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, a S&P Global Ratings navodi u izveštaju da ograničena ponuda stambenog prostora ipak može sprečiti drastičan pad cena stanova usled pandemije virusa kovid-19.

Procenjuje se da će cene nekretnina u Hongkongu pasti za dodatnih pet odsto 2021. godine, nakon pada od sedam odsto u krajem oktobra 2020. u odnosu na dostignuti vrhunac cena u junu 2019. godine, prenosi portal Realestateasia.com.

Iako Hongkong nije uveo potpunu blokadu ili policijski čas, sveobuhvatne mere uvedene u borbi protiv virusa kovid-19 pogoršale su ekonomsku situaciju u tom gradu na jugoistoku Kine.

U Hongkongu, koji je nedavno pooštrio mere usled četvrtog talasa kovida-19, od početka krize sa tim virusom zaraženo je 5.948 ljudi, od kojih je 108 umrlo od posledica tog virusa, a 540 je aktivnih slučajeva.

Na cene nekretnina može uticati i stopa nezaposlenosti u Hongkongu pošto je dostigla nivo od 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina, ocenjuju ekonomisti.

Oko 257.800 ljudi bilo je bez posla od avgusta do oktobra, podaci su hongkonškog Zavoda za popise i statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik