Cijene nekretnina i dalje lagano padaju

Bez autora
Aug 03 2010

Unatoč vrućem srpnju i zahuktaloj turističkoj sezoni, stanje na tržištu nekretnina ne mijenja se bitno, a cijene stanova i dalje lagano padaju. U Zagrebu su cijene u srpnju bile za neznatnih 0,2 posto niže u odnosu na lipanj, ali i za 3,5 posto niže u odnosu na lani. Tako je prosječna cijena stana u metropoli 1851 euro po četvornome metru. Trenutačno su najskuplje nekretnine na Medveščaku gdje prosječan kvadrat stana košta 2543 eura ili čak 37 posto više od prosjeka. Osjetno skuplji stanovi su i u samom središtu grada (2381 eura) te u Maksimiru, podsljemenskom području, Trnju te na Črnomercu. Najjeftiniji su stanovi u Sesvetama gdje se prosječan stan prodaje za 1319 eura po četvornome metru, što je čak 29 posto jeftinije od prosjeka. U Gornjoj Dubravi stanovi su oko 1503 eura po kvadratu ili 19 posto jeftiniji od prosjeka...

Cijene nekretnina i dalje lagano padajuUnatoč vrućem srpnju i zahuktaloj turističkoj sezoni, stanje na tržištu nekretnina ne mijenja se bitno, a cijene stanova i dalje lagano padaju.

Prema statističkom praćenju traženih cijena portala CentarNekretnina.net, u Zagrebu su cijene u srpnju bile za neznatnih 0,2 posto niže u odnosu na lipanj, ali i za 3,5 posto niže u odnosu na lani. Tako je prosječna cijena stana u metropoli 1851 euro po četvornome metru. Trenutačno su najskuplje nekretnine na Medveščaku gdje prosječan kvadrat stana košta 2543 eura ili čak 37 posto više od prosjeka. Osjetno skuplji stanovi su i u samom središtu grada (2381 eura) te u Maksimiru, podsljemenskom području, Trnju te na Črnomercu. Najjeftiniji su stanovi u Sesvetama gdje se prosječan stan prodaje za 1319 eura po četvornome metru, što je čak 29 posto jeftinije od prosjeka. U Gornjoj Dubravi stanovi su oko 1503 eura po kvadratu ili 19 posto jeftiniji od prosjeka. Voditelj portala CentarNekretnina.net Domenico Devescovi kaže da se ne očekuje povećanje prodaje nekretnina, što potkrepljuje podacima Hrvatske narodne banke o visini stambenih kredita odobrenih građanima.

Naime, prema podacima za svibanj, ukupan iznos odobrenih kredita za stambene potrebe dosezao je 53,8 milijardi kuna, što je za oko 850 milijuna kuna više nego u prosincu 2009. »Može se očekivati da uz tako nisku godišnju stopu rasta stambenih kredita neće doći do povećanja broja transakcija na tržištu nekretnina. Naime, kredit je za većinu kupaca stambenih nekretnina jedini model financiranja kupnje nekretnine«, smatra Devescovi, koji za iduće razdoblje predviđa da će se cijene i dalje korigirati kako u Zagrebu tako i na Jadranu, a to znači da će manje kvalitetnim stanovima cijene i dalje blago padati, a onim kvalitetnijim zadržati se na istim razinama. Time se, zapravo, nastavlja raslojavanje cijena, koje sve više odražavaju kvalitetu projekta i kvalitetu lokacije na kojoj su građeni, a to je ono što je nedostajalo našem tržištu.

Na Jadranu cijene također i dalje padaju, i to usprkos turističkoj sezoni. U srpnju su bile za 0,9 posto niže u odnosu na lipanj, ali i gotovo pet posto niže u odnosu na isto razdoblje u 2009. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru u srpnju je bila 1951 euro, a kuće na moru 1553 eura. Stanovi su i dalje vrlo skupi i u prosjeku koštaju 2979 eura po četvornome metru. No u CentarNekretninama upozoravaju da su razlike u cijeni stanova od grada do grada velike. Primjerice, četvorni metar stana u Puli košta 1628 eura, a u Makarskoj čak 2179 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik