Cijene novih stanova u Hrvatskoj nisu ovoliko rasle još od 2009.

Bez autora
Apr 12 2022

U posljednjem tromjesječju prošle godine novi stanovi u Hrvatskoj dostigli su 15 posto veću kupoprodajnu cijenu u odnosu na isto razdoblje 2020., objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Takav rast, prema istome izvoru, ne bilježi se od 2009. kada je DZS počeo objavljivati međugodišnji rast cijena novogradnje po kvartalima.

Po dvoznamenkastoj stopi međugodišnje kvartalne cijene novih stanova u državi rasle su u posljednjih 12 godina samo u prvom kvartalu 2019. u odnosu na prva tri mjeseca 2018, i to za deset posto. U trećem kvartalu prošle godine, primjerice, kupoprodajne cijene novih stanova bile su u odnosu na isto razdoblje 2020. veće za 8,5 posto.

I svi drugi, međukvartalni i međugodišnji danas objavljeni pokazatelji DZS-a o kretanjima cijena stambenih objekata, i novih i starih, govore o rastu cijena. Stope rasta u objavi Zavoda kreću se od 2,5 posto, koliko su porasle prosječne kupoprodajne cijene novih i starih stanova i kuća u četvrtom u odnosu na treći kvartal 2021., preko 8,4 posto međugodišnjeg rasta kupoprodajnih cijena 'starih' stambenih nekretnina u zadnjem kvartalu 2021., do spomenutog rasta cijena novih stanova od 15 posto.

- Svjedoci smo od jesenas da cijene stambenih nekretnina rastu, s naglaskom na nove stambene nekretnine, a zamah tom rastu cijena dali su, u prvom redu, povećani troškovi gradnje - ocjenio nam je najnovije pokazatelja DZS-a o cijenama stanova i kuća vlasnik i direktor agencije Opereta nekretnine Boro Vujović.

U jednome trenutku, dodaje, rast cijena nekih od glavnih materijala u gradnji išao je jesenas i do 30 posto.

- Kada govorimo o rastu cijena novih stanova u jesen prošle godine, tome su doprinijeli i povećana potražnja njemačkih državljana za nekretninama u Hrvatskoj i privlačnost novih stanova zbog posljedica potresa u Zagrebu. U četvrtom kvartalu prošle godine dodatan poticaj rastu cijena novih nekretnina dali su inflacija i strah građana od gubitka vrijednosti novca koji imaju na raspolaganju - kaže Vujović.

Rast cijena novih stanova od 15 posto, zaključuje naš sugovornik, snažan je i nezabilježen u posljednje vrijeme, ali razlozi za taj rast uvjerljivo pokazuju da nekog iznenađenja i nema.

- Bit će zanimljivo vidjeti što će pokazati podaci za prvi kvartal ove godine jer uz inflaciju tu imamo i rat u Ukrajini s neizvjesnošću koju je donio, a koja također može pridonijeti povećanoj potražnji za novogradnjom - dodaje Vujović.

Na području Zagreba, prema podacima DZS-a, prosječna kupoprodajna cijena stanova i kuća zabilježila je posljednjem kvartalu prošle godine rast od 8,8 posto. Još je veći rast promatranih brojki za isto razdoblje DZS utvrdio za kupoprodaje kuća i stanova na Jadranu, od 11,7 posto, što ide u prilog Vujovićevoj ocjeni da potražnja stranaca za domaćim nekretninama diže cijene. Prosječne cijene svih kupoprodaja stambenih nekretnina u 2021. bile su za 7,3 posto veće u odnosu na cijene iz 2020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik