Cijene stanova će pasti još 15%

Bez autora
Mar 21 2010

Cijene stanova morat će pasti za 10 do 15 posto jer Vladina mjera kojom bi se kupcima stanova posudilo 200 eura po kvadratu građanima nije u interesu. Vlada je do kraja ove godine odlučila potrošiti 100 milijuna kuna da potakne prodaju stanova, odnosno sudjelovati sa 100 do 300 eura po kvadratu. Budući da se prvih 30-ak milijuna kuna već nalazi na računu HBOR-a, može se zaključiti da se dogovor o subvencioniranoj prodaji stanova krojio paralelno s interventnim fondovima te da su banke imale glavnu riječ u njihovu stvaranju. Istraživanja pokazuju da to građanima nije u interesu. Vladina mjera je subvencija ili poticaj za građevinare, ali za građane ona predstavlja kredit zbog kojeg će država staviti na kupljenu nekretninu založno pravo drugog reda. Ni za građevinare neće biti nekog efekta jer sa 100 milijuna kuna, koliko država misli ove godine izdvojiti, može se potaknuti prodaja možda najviše 1000 stanova, a na tržištu ih je 10.000 neprodanih.

Cijene stanova će pasti još 15%Cijene stanova morat će pasti za 10 do 15 posto jer Vladina mjera kojom bi se kupcima stanova posudilo 200 eura po kvadratu građanima nije u interesu.

To tvrdi znanstvenica Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta, as njom su se složili i neki stručnjaci za poslovanje nekretninama.

Vlada je, podsjetimo, do kraja ove godine odlučila potrošiti 100 milijuna kuna da potakne prodaju stanova, odnosno sudjelovati sa 100 do 300 eura po kvadratu. Budući da se prvih 30-ak milijuna kuna već nalazi na računu HBOR-a, može se zaključiti da se dogovor o subvencioniranoj prodaji stanova krojio paralelno s interventnim fondovima te da su banke imale glavnu riječ u njihovu stvaranju.

Bez velikog efekta

- Moja istraživanja pokazuju da to građanima nije u interesu. Vladina mjera je subvencija ili poticaj za građevinare, ali za građane ona predstavlja kredit zbog kojeg će država staviti na kupljenu nekretninu založno pravo drugog reda. Ni za građevinare neće biti nekog efekta jer sa 100 milijuna kuna, koliko država misli ove godine izdvojiti, može se potaknuti prodaja možda najviše 1000 stanova, a na tržištu ih je 10.000 neprodanih. Pitanje je stoga što će se dogoditi s preostalih 9000 neprodanih stanova i što će napraviti investitori i građevinari bez licence čiji novosagrađeni stanovi neće moći dobiti poticaj. Logično je da će oni biti prisiljeni spustiti cijene da bi mogli konkurirati građevinarima s licencom - poručila je Vizek.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama tvrdi, pak, da će neke nekretnine poskupjeti, a nekima cijena možda pasti i 20 posto. No, slaže se da ove Vladine poticajne mjere neće imati bitan učinak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik