Cijene stanova u Sloveniji počele stagnirati

Bez autora
Nov 06 2019

Cijene stambenog prostora u Sloveniji od početka ove godine pokazuju trend smirivanja iako su u prosjeku vrlo visoke, pa kvadrat stana u Ljubljani nije daleko od tri tisuće eura. Kako je objavila državna geodetska uprava, koja vodi evidenciju poslova vezanih na stambene nekretnine, cijene stanova i kuća u prvoj polovici ove godine pokazale su trend stagnacije iako su i dalje vrlo visoke i skoro na razini onih iz 2008. godine, kad je zbog nekretninskog balona došlo do globalne financijske krize u svijetu. Prosječna cijena četvornog metra rabljenog stana u Sloveniji u prvoj polovici ove godine iznosila je 1810 eura, što je malo povećanje od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Cijene stanova u Sloveniji počele stagniratiCijene stambenog prostora u Sloveniji od početka ove godine pokazuju trend smirivanja iako su u prosjeku vrlo visoke, pa kvadrat stana u Ljubljani nije daleko od tri tisuće eura.

Kako je u četvrtak objavila državna geodetska uprava, koja vodi evidenciju poslova vezanih na stambene nekretnine, cijene stanova i kuća u prvoj polovici ove godine pokazale su trend stagnacije iako su i dalje vrlo visoke i skoro na razini onih iz 2008. godine, kad je zbog nekretninskog balona došlo do globalne financijske krize u svijetu.

Prosječna cijena četvornog metra rabljenog stana u Sloveniji u prvoj polovici ove godine iznosila je 1810 eura, što je malo povećanje od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

No, cijene stanova znatno su više od prosjeka na traženim lokacijama, posebice u Ljubljani, na slovenskoj obali i primjerice na Bledu.

Tako je prosječna cijena kvadrata rabljenog stana u Ljubljani početkom godine iznosila 2780 eura, ali je stagnirala u odnosu na lani i vjerojatno dosegla svoj vrhunac.

Na području kratke, ali za mnoge atraktivne slovenske obale cijene kvadrata također su vrlo visoke pa izvan Kopra kao središnje urbane morske destinacije dosežu skoro 2700 eura, što je sedam posto više nego lani.

Rast nekretinskih cijena na slovenskoj obali i dalje je vrlo izrazit, osobito u zadnje tri godine.Cijena "novog" stambenog kvadrata u samom Kopru u prvoj je polovici godine prema podacima geodetske uprave iznosila 2440 eura i za 4 posto je premašila lanjsku cijenu.

U okolici Ljubljane kvadrat se prodavao po 2180, a u Kranju po 2060 eura, što je otprilike visina dvije prosječne neto plaće.

Promet nekretninama u Sloveniji ove je godine u odnosu na lanjsku povećan za dva posto, pa je nekretninama u prvih šest mjeseci bilo sklopljeno skoro 18 tisuća transakcija ukupne visine veće od 1,3 milijarde eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik