Cilj zakona je ubrzanje pokretanja građevinske operative

Bez autora
Aug 04 2010

Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize sačinjen je da ubrza proces pokretanja građevinske operative. Taj propis trebalo bi da preduzeća, koja otpuštaju radnike, podstakne na rad, kako bi mogla da servisiraju obaveze i nagomilane dugove. Zainteresovane firme na sajt Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje dostavljaju osnovne podatke o tehničkoj strukturi i opremljenosti i broju radnika. Taj sajt je pretkvalifikacija potencijalnih izvođača radova na lokacijama koje će država da finansira. Na osnovu tih podataka, investitor, Građevinska direkcija Srbije, izabraće potencijalne izvođače, kojima će davati odgovarajuće uslove i tendere. Cene će dati potencijalni izvođači radova, licitacijom, tako da će posao dobiti oni koji ponude najpovoljnije...

Cilj zakona je ubrzanje pokretanja građevinske operativeZakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize sačinjen je da ubrza proces pokretanja građevinske operative, kazao je sekretar Udruženja građevinarstva i stambene privrede u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić i odbacio ocene da taj propis omogućava korupciju i zloupotrebe.

- Taj propis trebalo bi da preduzeća, koja otpuštaju radnike, podstakne na rad, kako bi mogla da servisiraju obaveze i nagomilane dugove - kazao je on i dodao da zainteresovane firme na sajt Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje dostavljaju osnovne podatke o tehničkoj strukturi i opremljenosti i broju radnika.

- Taj sajt je pretkvalifikacija potencijalnih izvođača radova na lokacijama koje će država da finansira. Na osnovu tih podataka, investitor, Građevinska direkcija Srbije, izabraće potencijalne izvođače, kojima će davati odgovarajuće uslove i tendere - kazao je Rodić i najavio da će cene dati potencijalni izvođači radova, licitacijom, tako da će posao dobiti oni koji ponude najpovoljnije.

Pojedine ocene o opasnosti od pojava korupcije i zloupotreba Rodić je ocenio kao "politički marketing" pojedinih ljudi, koji na taj način žele da anuliraju zakon.

On je najavio da će vladi biti predloženo da u komisiji, koja će odlučivati o dodeli posla, pored organa iz Ministarstva i iz Direkcije, budu uključeni i organi iz PKS, kako bi se izbegla mogućnost "prebacivanja da je bilo političkih uticaja i nameštanja tendera".

- To je moguće na nivou lokalne samouprave i kod manjih poslova, ali gde su veliki poslovi, sve je transparentno i sve se vidi - rekao je Rodić, ocenivši da "ima malo prostora za špekulacije i korupciju".

Rodić je rekao da je intencija zakona zapošljavanje lokalnih firmi i lokalnog stanovništva, po celoj Srbiji, kako bi mogli da rade svuda, "a ne da se sve slije u Beograd".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik