Do dozvole 90 dana

Bez autora
May 05 2010

Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić potpisao je pravilnik o etapnoj gradnji koji omogućava efikasnije izdavanje građevinskih dozvola za stambene objekte čija površina premašuje 800 kvadrata.Praktično, sada postoji mogućnost da gradilišta zažive u roku od 90 dana od podnošenja prvog zahteva investitora za izdavanje informacije o lokaciji. Uslov su, naravno, rešeni imovinsko-pravni odnosi za parcelu na kojoj investitor planira da gradi. Kroz informaciju o lokaciji investitor dobija praktično urbanističke uslove - dozvoljena spratnost, građevinska linija, površina...

Do dozvole 90 danaMinistar za prostorno planiranje Oliver Dulić potpisao je pravilnik o etapnoj gradnji koji omogućava efikasnije izdavanje građevinskih dozvola za stambene objekte čija površina premašuje 800 kvadrata.

Praktično, sada postoji mogućnost da gradilišta zažive u roku od 90 dana od podnošenja prvog zahteva investitora za izdavanje informacije o lokaciji. Uslov su, naravno, rešeni imovinsko-pravni odnosi za parcelu na kojoj investitor planira da gradi.

Prema rečima Gorana Dugandžije, predsednika Grupacije za visokogradnju u Privrednoj komori Srbije, kroz informaciju o lokaciji investitor dobija praktično urbanističke uslove - dozvoljena spratnost, građevinska linija, površina...

Na osnovu toga radi idejno rešenje objekta, koje dostavlja lokalnoj samoupravi uz zahtev za izdavanje lokacijske dozvole. U toj dozvoli naći će se svi tehnički uslovi komunalnih preduzeća za priključke na infrastrukturu.

- Ukoliko žele da iskoriste ovu pogodnost za brže izdavanje dozvola, investitori u zahtevu za lokacijsku dozvolu moraju da naglase da traže etapnu gradnju - ističe Dugandžija.

- Osim što u roku od 90 dana treba da dobije lokacijsku dozvolu, investitor treba da uradi glavni projekat prve etape građenja, a to su temelj, konstrukcija i krov. Zatim slede glavni projekat pripremnih radova i obezbeđenja susednih objekata. Od zahteva za informaciju o lokaciji do otvaranja gradilišta za prvu etapu potrebno je da prođe samo tri meseca.

Dok izvođač kojeg je angažovao investitor na gradilištu radi konstrukciju objekta, projektanti nastavljaju da projektuju instalacije i ostale građevinske i završne zanatske radova. Potom sledi tehnička kontrola tog projekta i izdavanje građevinske dozvole za drugu etapu.

- Zbog ovakve metodologije, investicioni ciklus u datim zakonskim ograničenjima otpočinje za 90 dana, što je drastično poboljšanje u odnosu na dosadašnja rešenja koja su Srbiju dovela među poslednjih deset zemalja u svetu po brzini izdavanja dozvola - ističe Dugandžija.

- Etapna gradnja će omogućiti brži izlazak na gradilište, što je iz ove perspektive potpunog investicionog zastoja preduslov za izlazak građevinske industrije Srbije iz krize.

Manje posla

Koliko je situacija u srpskom građevinarstvu, a posebno u visokogradnji, alarmantna, govori anketa koju je među najznačajnijim građevinskim kompanijama sprovela Grupacija za visokogradnju PKS. Od marta prošle do marta ove godine beleži se pad uposlenosti preduzeća za 71,7 odsto, broj radnika na gradilištima smanjen je za 50,56 odsto, a naročito zabrinjava trend što je veći deo gubitaka radnih mesta zabeležen u poslednjih šest meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik