Do jeftinih stanova samo najbrži

Bez autora
Jun 04 2010

Ministarstvo prostornog planiranja nije pripremilo kriterijume prema kojima će utvrđivati ko će moći da kupi stan u okviru programa jeftine stanogradnje. Zbog neutvrđenih kriterijuma moglo bi da se desi da korupcija upliva u projekat gradnje jeftinih stanova. Jedino je poznato da će do stana moći da dođe osoba koja nikada nije kupovala nekretninu, ali nije jasno šta će se desiti ukoliko za jedan stan bude više takvih kandidata i da li će u slučaju gužve podmićivanje biti „adut“ za dolazak do ključeva. Interesovanje je već sada veliko iako radovi nisu ni počeli, a da su zainteresovana lica spremna na sve svedoči i sve češće raspitivanje pojedinaca o eventualnoj vezi u komisiji koja bi mu omogućila da dođe na listu za stan. U Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje tvrde da nikakava komisija neće odlučivati o tome ko će moći da kupi subvencionisane kvadrate.

Do jeftinih stanova samo najbržiMinistarstvo prostornog planiranja nije pripremilo kriterijume prema kojima će utvrđivati ko će moći da kupi stan u okviru programa jeftine stanogradnje.

Zbog neutvrđenih kriterijuma moglo bi da se desi da korupcija upliva u projekat gradnje jeftinih stanova.

Jedino je poznato da će do stana moći da dođe osoba koja nikada nije kupovala nekretninu, ali nije jasno šta će se desiti ukoliko za jedan stan bude više takvih kandidata i da li će u slučaju gužve podmićivanje biti „adut“ za dolazak do ključeva.

Interesovanje je već sada veliko iako radovi nisu ni počeli, a da su zainteresovana lica spremna na sve svedoči i sve češće raspitivanje pojedinaca o eventualnoj vezi u komisiji koja bi mu omogućila da dođe na listu za stan.

U Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje tvrde da nikakava komisija neće odlučivati o tome ko će moći da kupi subvencionisane kvadrate.

„Ceo koncept jeftine stanogradnje zasnovan je na principu tržišta i prilikom prodaje se od toga neće odstupiti. Sama uredba kojom je program definisan reguliše da se kao kupci mogu javiti oni kojima je to prva kupovina stana i kupci će to dokazivati u izjavi koju potpisuju pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću“, kaže za Danas Nemanja Komazec, državni sekretar u tom Ministarstvu.

"Ko pre devojci" - njegov stan

S druge strane, on dodaje da ukoliko interesovanje kupaca bude veće od broja stanova u ponudi, do ugovora će doći onaj „ko pre stigne devojci“.

I u Građevinskoj direkciji Srbije, koja je investitor prvog projekta jeftine stanogradnje u beogradskom naselju Banjica, kažu da nije planirano formiranje komisije.

„Rezervacija stana za koji je potencijalni kupac zainteresovan biće moguća kada projekti budu gotovi i kada budemo znali površinu i raspored jedinica. Za sada, postoji spisak građana koji su ostavili kontakt telefone, kako bismo im javili kada će moći da uđu u proceduru“, kaže za Danas Dragana Nović iz službe marketinga Direkcije.

Međutim, ona nije pojasnila da li će ljudi koji se sada nalaze na spisku imati i prednost pri kupovini ili će se na spisak ulaziti po nekom drugom kriterijumu.

Goran Rodić, sekretar Udruženja građevinske industrije u Privrednoj komori Srbije, ne isključuje mogućnost formiranja nekog koordinacionog tela koje će, u slučaju da tražnja premaši ponudu, utvrđivati da li svi prijavljeni kupci ispunjavaju uslove za konkurisanje. „To je izuzetno povoljna ponuda, subvencionišu se i kvadrati, a i kupci imaju mogućnost da dobiju kredite u kojima deo kamate pokriva država i nesumnjivo je da će interesovanja biti“ kaže Rodić i dodaje da se program ne iscrpljuje izgradnjom stanova na Banjici.

Do kraja godine, očekuje se da Direkcija okonča i dogovore oko ustupanja još nekoliko vojnih lokacija, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, a program je otvoren i za druge državne institucije koje imaju mogućnost da ustupe lokacije u zamenu za određen broj stanova.

„Razgovori se vode i o drugim lokacijama, a u program još nisu uključeni privatni investitori“, navodi Rodić.

Tender krajem meseca


Prvi tender za izbor firmi koje će graditi objekte na lokaciji bivše kasarne na Banjici, Građevinska direkcija Srbije raspisaće krajem ovog meseca.

Svi detalji čak ni iz najavljenog tendera još nisu dovoljno poznati, a u GDS nismo mogli da saznamo detalje o naselju čija se izgadnja planira „jer je politika menadžmenta da se o projektu govori tek kada bude završen i odobren“.

Ono što je do sada poznato jeste da će na mestu bivše kasarne „4. juli“ nići oko 5.000 stanova ukupne površine 52.500 kvadrata, a na tržištu će se naći oko 4.000 kvadrata, s obzirom na to da je 21 odsto površine namenjen Vojsci Srbije u zamenu za ustupljenu lokaciju. Novoizgrađeno naselje biće opremljeno kompletnom infrastrukturom, koja podrazumeva vrtić, dom zdravlja, školu i ostale sadržaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik